Jandarma Genel Komutanlığı, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025) sahada kullanmış olduğu teknolojileri ziyaretçilerle buluşturuyor.
Fuar, Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın yönetiminde ve KFA Fuarcılık AŞ’nin organizatörlüğünde gerçekleştiriliyor.
Jandarma Genel Komutanlığı’nın standında sergilenen teknolojiler arasında dört bacaklı robotlar, Araç Sürücü Analiz Sistemi (ASAS) ve mobil yüz tespit kamerası Karagöz dikkat çekiyor.
Dört Bacaklı Robotların Avantajları
Jandarma Lojistik Komutanlığı emrinde görev yapan Jandarma Bakım Binbaşı Mehmet Çakır, sergilenen dört bacaklı robotlar hakkında bilgi verdi. Çakır, bu robotların insansız kara araçlarına ve tekerlekli araçlara göre manevra kabiliyeti ve engelleri aşabilme konusunda büyük avantajlar sunduğunu belirtti. Tehlikeli, kirli ve monoton işlerde personeli riske atmamak için bu robotların öncelikli olarak kullanıldığını ifade eden Çakır, bu projeyle dünyada yaygınlaşan robot teknolojilerine ilişkin güncel trendlere ayak uydurmayı hedeflediklerini vurguladı.
ASAS ile Araç ve Personel Takibi
ASAS hakkında değerlendirmelerde bulunan Jandarma Üsteğmen Mehmet Gencer, sistemin Jandarma Genel Komutanlığı araçlarının, personelinin ve kritik malzemelerinin takibini sağladığını açıkladı. Gencer, “Bu sistem sayesinde Jandarma Genel Komutanlığı, araçlarında sürücü davranışlarını ve trafik kurallarına uyup uymadığını denetleyebiliyor. Ayrıca, köpeklerle yapılan aramalarda aranan ve aranmayan bölgelerin ayrımı da yapılabiliyor,” dedi.
Gencer, bu projenin Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli personelin araçlarını ve kritik malzemeleri kullanırken karşılaştıkları sorunları kayıt altına aldığını belirtti. Otoyol trafik araçları ve personelinin bu sistemi kullandığını da sözlerine ekledi.
Karagöz ile Şeffaflık ve Güvenlik
Jandarma Astsubay Üstçavuş Hilal Adaş Saruhan, görev sırasında şeffaflığı sağlamak ve vatandaşın güvenini artırmak amacıyla yaka kamerası Karagöz’ü aktif bir şekilde kullandıklarını açıkladı. Saruhan, “Yaka kameramız, ses kaydı, görüntü kaydı, yüz tanıma ve kimlik tespiti yapabiliyor. Yüz tanıma sistemiyle çekilen fotoğraflar, otomatik olarak şahsın aranma bilgisinin olup olmadığını bildiriyor,” diye konuştu.
Karagöz’ün farklı kullanım alanlarına da değinen Saruhan, “Festivallerde ve etkinlik alanlarında şahısların kimlik tespitini sağlamak amacıyla bu cihazı kullanıyoruz,” ifadelerini kullandı.
(AA)