Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Ahilik Haftası kutlamalarında kalaycılık, demircilik ve yemenicilik gibi geleneksel meslekler sergilendi. Etkinlikte, yılın ahisi, kalfası ve çırağına belgeleri takdim edildi.
Tarihi Çarşı bölgesinde düzenlenen etkinlikte, Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın, Ahilik kültürünün sadece esnaf teşkilatlanmasından ibaret olmadığını, Türk toplumunun yüzyıllara yayılan geleneksel değerlerinin, kültürel kod ve motiflerinin ifadesini taşıdığını belirtti.
Konuşmaların ardından “yılın ahisi” seçilen Gürbüz Tüçel, “yılın kalfası” seçilen Nafi Oğuz ve “yılın çırağı” seçilen Mehmet Berat Esen’e belgeleri, protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Programda, Ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçenler için yapılan temsili şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Etkinlikte, kalaycılık, demircilik, yemenicilik, sayacılık, saraçlık, ahşap işçiliği ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutan meslekler zanaatkarlarca yapılırken farkındalık oluşturuldu.
Ahilik pilavı ikram edilen programda Kaymakam Baskın, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden zanaatkarlarla görüşerek demir dövdü. Programa, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Ticaret İl Müdürü Gamze Aydın, Karabük Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç, siyasi parti temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.
(Haber Merkezi)