Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1926 yılında kurulan Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının bulunduğu bölgede, çeltik ekim mevsimi başladı.
Kastamonu’da Ilgaz Dağları’ndan gelen su kaynaklarıyla beslenen 9 bin dekar alanda, coğrafi işaret belgeli “Sarıkılçık” türünün yanı sıra “Yaşar”, “Maratelli” ve “Osmancık” gibi pirinç çeşitleri yetiştiriliyor.
Çiftçiler, tarlalarını kare şeklinde hazırladıktan sonra sürerek ekime uygun hale getiriyor. Bu süreçte zararlı otlarla da mücadele ediyorlar. Ekim işlemi, hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor.
Ortalıca köyü muhtarı Salih Uysal, Tosya’nın çeltik üretimindeki önemine vurgu yaparak, “Tosya’da pirinç 3-5 asırdır üretiliyor. Geçmişini bilenimiz yok. Dedemin dedesi de pirinç ekiminin ne zaman başladığını bilmezmiş. Yüzyıllardır burada pirinç ekimi yapılıyor. Bu bizim gelir kaynağımız oldu. Bunu bırakamayız. Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu yer de Tosya. Artık fabrikalar her yerde var ama ilk burada kurulmuş.” ifadelerini kullandı.
Ekim süreci hakkında detay veren Uysal, “Öncelikle bir önceki yıldan kalan anızı temizliyoruz. Sonra pullukla sürüyoruz ve ardından gübre atıyoruz. Tavaların su tutmasını sağlayan kaşları düzenliyoruz. Tarlaya suyu saldıktan sonra tarlanın düzlenmesi için keşan yapıyoruz. Ekim yapılacak duruma geldikten sonra suyun içerisine girerek ekimi gerçekleştiriyoruz.” dedi. Uysal, Tosya pirincinin lezzetinin Ilgaz Dağı’nın kar sularından kaynaklandığını da belirtti.
Karaköy köyü muhtarı Musa Tamarslan, köylerinde 850 dekar alanda çeltik ekildiğini ifade ederek, “Biz anadan, dededen gördüğümüz gibi çeltik ekiyoruz. Biz dünyada yokken de ekiliyormuş. Çoluk çocuk, eş hep beraber gelip akşama kadar bu işle uğraşıyoruz. Geçim kaynağımız çeltik.” şeklinde konuştu.
Çeltik ekimi yapan genç çiftçi Nuh Terzi, “Beyaz altın dediğimiz pirinç ekimi yapıyoruz. Şu an tohumlama işlemini gerçekleştiriyoruz. Yüzyıllardır bu bölgede pirinç yetiştiriciliği var. Genç bir çiftçi olarak bu geleneği ben de sürdürmeye devam ediyorum.” diyerek, ekime olan bağlılığını vurguladı. Muammer Terzi ise, Ortalıca köyüne gelin geldiğinden beri çeltik ekimiyle ilgilendiğini belirtti ve “Kadınlar olarak darıları alıyoruz, ardından otları ayıklıyoruz. Ekim sırasında tohumu ayarlıyoruz. Biz de erkeklere yardım ediyoruz. Hasatta da çeltikleri kurutuyoruz.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)