Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde beş yıl önce denemek amacıyla ekilen karabuğday, atıl arazilerde çiftçilerin yeni gelir kaynağı haline geldi. Çölyak hastalarının yoğun ilgisini çeken ürün, bu yıl tekrar toprakla buluşturuldu.
İhsangazi’de çiftçilik yapan Ciğerci ailesi, denemek amacıyla yetiştirdikleri karabuğdayı, artan talep doğrultusunda bu yıl da ekmeye karar verdi. Glüten içermemesiyle bilinen karabuğday, hasat edildikten sonra çiftçiler tarafından katma değerli ürünlere dönüştürülerek Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılmaktadır.
Karabuğdayın bu yıl Temmuz veya Ağustos ayında hasat edilmesi bekleniyor.
Çölyak Hastaları İçin Önemli Bir Ürün
Çiftçi Yasin Ciğerci, yetiştirdikleri karabuğdaya çölyak hastalarının yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Ciğerci, “Bugün babamla karabuğdayı toprakla buluşturduk. Allah bugünleri de nasip etti. Beş yıl önce ilk karabuğdayı ekmeye başladığımızda ‘acaba olur mu’ demiştik. Allah nasip etti, beş yıldır ekmeye devam ediyoruz ve Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. Çünkü buğdaydan sonra en çok ekonomiye ürün sağlayan hububat karabuğdaydır. Bunun üretimini yaptıktan sonra işleyerek unuyla çeşitli ürünler yapıyoruz. Özellikle çölyak hastalarından yoğun ilgi gördüğü için önemli bir ürün. Çölyak hastaları bu ürünü bize çok soruyor.” dedi.
Verimden Memnunlar
Baba Sebahattin Ciğerci ise karabuğdayın veriminden memnun olduklarını ifade etti. Ciğerci, “Bugün karabuğdayı ekmekteyiz. Karabuğdayın ununu, eriştesini, makarnasını yapıyoruz. Aynı zamanda karabuğday unu çölyak hastalarına iyi gelmektedir. Gluten oranı sıfırdır. Bunu da üreterek Türk ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık beş yıldır bunu ekiyoruz ve iyi verim alıyoruz.” şeklinde konuştu.
(AA)