Kastamonu’nun Seydiler ilçesine bağlı Çırdak köyünde doğaya 2 bin 100 kınalı keklik bırakıldı. Salım, hem ekosistemi koruma hem de kene ile mücadele amacı taşıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kastamonu İli Keklik Salımı Programı” çerçevesinde, kınalı keklikler Seydiler ilçesine bağlı Çırdak köyünde ava kapalı sahada doğaya bırakıldı.
Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, kınalı keklik salımı hakkında bilgi verirken, “Merkez, İhsangazi ve Hanönü ilçelerinde belirlenen köylerde 2 bin 100 adet kınalı keklik doğaya salınacak. Ülkemizde 22 çeşit kene var. Bu kenelerin hepsi hastalığa yol açmıyor. Bir çeşidi bu hastalığa yol açıyor. Ancak vatandaş olarak bunu bilme şansımız yok. Kene ile mücadelede keklikler çok ciddi popülasyon kontrolü sağlıyor. Amacımız sadece kene mücadelesi değil, ekosistemi korumak. Bu hayvanlar insanlar tarafından yetiştirildi, tabiatta yetişmedi. Dolayısıyla insanlardan kaçmıyorlar. Kaçmadıkları için de avcıların çok kolay hedefi olabiliyorlar. Bu alanları ciddi manada korumalıyız. Bunların ikinci kuşağı yabanileşecek. Korumak lazım, bölgeye avcıların girmemesi lazım” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürü Ali Bozkurt, “Yaban hayatını destekleme ve doğal dengeyi koruma çalışmaları kapsamında Kastamonu’da kınalı keklik popülasyonunu artırmak ve doğal dengeyi korumak amacıyla 2 bin 100 adet keklik salımı gerçekleştirdik. Kastamonu’nun 7 bölgesinde bu kekliklerin salınmasını yapacağız. Ekosistemin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bu faaliyetleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce yapmaktayız. Amacımız, ekosistemin bütünlüğünü sağlamak ve doğadaki dengeyi korumak; bunların yanı sıra keklik popülasyonunu da doğada artırmaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından kekliklerin doğaya salımı gerçekleştirildi. Ayrıca Kastamonu’nun 7 ayrı bölgesinde de belirlenen alanlara keklik salındı.
Çırdak köyünde gerçekleştirilen kınalı keklik salımına, Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, Seydiler Kaymakamı İbrahim Yazıcı, Ağlı Kaymakamı Büşra Çelebi, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Kılıç, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Ali Bozkurt ile köylüler ve çok sayıda davetli katıldı.
(Haber Merkezi)