1. Haberler
  2. Genel
  3. Kocaeli’de Hem Satış Hem Denetim Sürüyor

Kocaeli’de Hem Satış Hem Denetim Sürüyor

Kocaeli’de kurban pazarlarında satışlar sürerken, denetimler de aralıksız devam ediyor.

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, kurbanlık alımında ve kesiminde dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Kurban Bayramı yaklaşırken, Kocaeli’de kurban pazarları hayvanlarla dolmaya başladı. Türkiye’nin farklı illerinden getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar alıcılarla buluşuyor. Veteriner hekim kontrolü olmadan hiçbir hayvan satışa sunulmuyor.

Bostancı, 15 Mayıs itibarıyla kentte kurban pazarlarının açıldığını ve Türkiye’nin çeşitli illerinden kurbanlık hayvanların satışa sunulduğunu vurguladı.

Veteriner Hekim Kontrolü

Hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçmeden pazara alınmadığını belirten Bostancı, “Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen uygulama ile veteriner yol kontrol istasyonları oluşturuldu. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden bölgemize yapılan hayvan sevklerinde bu noktalarda kontrol yapılıyor” dedi.

Kurbanlık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bostancı, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle sıraladı:

  • Hayvanların mutlaka kulak küpesinin olması gerekiyor. Bu, hayvanın yaşı, doğum tarihi, ırkı ve geçmişte yapılan aşılar gibi bilgilere erişebilmek için önemlidir.
  • Büyükbaş hayvanlar için 2, küçükbaş hayvanlar için 1 yaşından büyük olmalarına dikkat edilmelidir.
  • Hayvanın sağlık durumu iyi olmalı; burun, ağız ve göz akıntısı olmamalıdır.
  • Hayvanın gebe olmaması veya yeni doğum yapmamış olması gereklidir.
  • Aşırı zayıf veya tüyleri mat ve karışık olmamalıdır.
  • Hayvanın genel durumu iyi görünmeli ve uzuvlarında eksiklik olmamalıdır.
  • Gerekirse bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.

Kurban Kesiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurbanlık seçim kadar, kesim şartlarının da hayvan refahına uygun olması gerektiğini ifade eden Bostancı, “Kurban kesimleri veteriner hekim kontrolü yapılan kurban komisyonunun belirlediği yerlerde veya mezbahalarda yapılmalıdır. Sokak ve mahalle aralarında gelişigüzel kurban kesimi yapılmamalıdır. Hayvanın kesildikten sonra askıda bir süre kalması, yutağının boşaltılması ve iç organlarının uzaklaştırılması gerekmektedir. İç organları da çevreye atılmamalı, derin çukurlara gömülmelidir” dedi.

Kurban Etlerinin Saklanması

Kurban etlerinin uzun süre poşette bekletilmesinin de sağlıklı olmadığını belirten Mehmet Bostancı, “Vatandaşların bu etleri çok uzun sürelerde poşetlerde beklettiklerini görüyoruz. Bu durum, kokuşmaya ve bakteri üremesine neden olarak zehirlenmelere yol açabilir” diye konuştu.

Bostancı, Kocaeli’de şu ana kadar getirilen tüm hayvanların denetlendiğini ve herhangi bir salgın hastalığa rastlanmadığını da sözlerine ekledi.

Sağlıklı Hayvanlar Satışa Sunuluyor

Yozgat’tan Kocaeli’ye kurbanlık hayvan getiren satıcılardan Mehmet Öncü, hayvanlarının doğal yemlerle beslendiğini ve müşterilerinin sabit olduğunu ifade etti. Öncü, fiyatların kilogram başına 320-330 TL arasında değiştiğini, hisse fiyatlarının ise 25 bin ile 35 bin TL aralığında olduğunu aktardı.

Öncü, sağlıksız hayvanların kurban satış alanlarına alınmadığını belirterek, “Sağlıksız hayvan buraya getirilemez. Hayvanlar, yolda ayrı, satış alanlarında ayrı denetleniyor. Örneğin, biz buraya gelirken Ankara’da denetlendik” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kocaeli’de Hem Satış Hem Denetim Sürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip