Kocaeli’de, İç Anadolu Bölgesi’nden getirilen volkanik cüruf ile topraksız tarım yapılan serada domatesler toplanmaya başlandı.
Darıca Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen “Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistem Topraksız Tarım AR-GE Üretim Serası” projesinde, insan ve bitki sağlığına zararı olmadığı belirlenen volkanik cüruf kullanılarak başarılı sonuçlar elde edildi.
Proje kapsamında, ithal edilen Hindistan cevizi mahsulü “kokopit” yerine Niğde ve Aksaray’dan getirilen uzun ömürlü ve ekonomik cüruf kullanıldı. Bu yıl bir dönümlük alanda yetiştirilen domatesler, üç kez hasat edildi. Serada ayrıca domates dışında marul, çilek ve yaban mersini gibi ürünler de yetiştirildi. Bu ürünler, Darıca Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ulaştırılacak.
Sürdürülebilir Tarım Vizyonuna Katkı
Kaymakam Yüksel Kara, projenin yerel düzeyde tarım girişimlerinin ötesinde Türkiye’nin sürdürülebilir tarım vizyonuna katkı sağladığını ifade etti. 3 yıldır devam eden çalışmanın artık bir AR-GE projesi olmaktan çıktığını ve ticarileşmeye hazır bir proje haline geldiğini belirtti. İç Anadolu’dan getirilen volkanik cüruf kullanımı sayesinde yurt dışına olan bağımlılığın azaltıldığını vurguladı.
Kara, “Bu yıl Tarım Bakanımızın oluruyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile yapılan işbirliğiyle bu projemizin boyutu daha da güçlenmiştir. Genel müdürlüğümüz bizden karşılaştırma istedi. Türkiye’de ve dünyada yaygın olarak kullanılan kokopit ve perlit ile uygulamalarımızı karşılaştıracak şekilde çalışmalar yürütülüyor. Veriler son derece olumlu.” dedi.
GTÜ’lü bilim insanları tarafından hazırlanan raporlarda sistemin uygulanabilirliğinin kanıtlandığını belirten Kara, gelecek dönemde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü onayıyla projede ikinci aşamaya geçileceğini aktardı. İkinci aşamada, iklime bağlı olabilecek kuraklık sorunlarının önüne geçmek amacıyla projenin tarım sektöründe yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Bu yıl serada ilk defa yaban mersini, marul, enginar ve çilek denemeleri yapıldığını belirten Kara, bu ürünlerden de başarılı sonuçlar alındığını ekledi.
(Haber Merkezi)