1. Haberler
  2. Genel
  3. Kurban Seçimi ve Kesimi Nasıl Yapılmalı? Uzmandan Hayati Uyarılar Geldi

Kurban Seçimi ve Kesimi Nasıl Yapılmalı? Uzmandan Hayati Uyarılar Geldi

kurban secimi ve kesimi nasil yapilmali uzmandan hayati uyarilar geldi zkA5OMSc.jpg

Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, kurbanlık hayvan seçimi, hijyenik kesim ve etlerin doğru muhafazası hakkında kritik uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı öncesi dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin İnceleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, kurban seçimi ve kesimi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, Kurban Bayramı’nın dini ve toplumsal açıdan önemine dikkat çekerek, kurbanlık hayvanların acı çekmeden, hijyenik koşullarda kesilmesinin insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından kritik olduğunu ifade etti.

Hayvanların seçiminde, Bakanlık ve yerel yönetimlerin belirlediği veteriner hekimlerin görev aldığı yerlerden alınması gerektiğini vurgulayan Gücükoğlu, “Seçilecek olan kurbanlık hayvanların küpelerinin bulunması ve veteriner sağlık raporunun olması önemlidir” dedi.

Hayvanların kurban olabilmesi için belli kriterlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Gücükoğlu, “Hayvanların gözleri kör olmamalı, herhangi bir dokusal eksikliği veya topallığı olmamalıdır. Ayrıca burun ve ağızlarından akıntı gelmemesi, doğal deliklerinden kötü kokulu akıntıların olmaması, hırıltılı solunumun bulunmaması dikkat edilmesi gereken unsurlardır” şeklinde konuştu.

Kurban Kesiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gücükoğlu, Türkiye’de yıl boyunca kesilen hayvanların %15’inin Kurban Bayramı’nda kesildiğini belirtti. Hayvanların acı çektirmeden, hızlı bir şekilde kesilmesi gerektiğini vurgulayan Gücükoğlu, “Kullanılan bıçağın keskin olması ve hayvanın boynunun yaklaşık 1,5-2 katı uzunluğunda bir bıçak tercih edilmesi önerilmektedir. Hayvan kesildikten sonra canı çıkmadan boynunun başının gövdeden ayrılması önerilmezken, kan akıtılması oldukça önemlidir” dedi. Küçükbaş hayvanlar için 5, büyükbaş hayvanlar için ise 6 dakika süreyle kanın akıtılması gerektiğini açıkladı. Kesim sonrası derinin yüzülmesi işleminin hemen ardından askıda devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Etlerin Doğru Muhafazası

Kurban kesimi kadar etlerin muhafazasının da önemli olduğunu belirten Gücükoğlu, “Kesim sonrası ette meydana gelen biyokimyasal reaksiyonlar sonucu kasların ete dönüşmesi için bir süre gereklidir. Halkımız genellikle hemen eti tüketmekte, fakat kasın ete dönüşmesi için en az 5-6 saat beklenmesi, ardından buzdolabında 24 saat bekletilmesi önerilmektedir” dedi.

Gücükoğlu, etlerin büyük parçalar halinde buzdolabına konulmaması gerektiğini, sıcak halde poşetlere sarılıp dolaba yerleştirilmemesi gerektiğini dile getirdi. “Eğer etlerde pıhtılaşmamış kan, çiçek benzeri kabarcıklar ya da anormal görünüşte iç organlar varsa, kurbanın derisi dahil tüm kısımlarını serin bir yerde muhafaza etmek ve kesim ile parçalamada kullanılan aletlerin sıcak ve sabunlu suyla yıkanmasını sağlamak gerekir. Tüm bu anormal durumlar veteriner hekimle paylaşılmalıdır ve et, deri ve iç organlar, veteriner hekimin muayenesinin ardından değerlendirilmelidir” şeklinde sözlerini tamamladı.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kurban Seçimi ve Kesimi Nasıl Yapılmalı? Uzmandan Hayati Uyarılar Geldi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip