Karabük’ün Safranbolu ilçesinde lokum üreticileri, Kurban Bayramı’na özel yoğun bir çalışma sürdürüyor.
Safranbolu lokumu, safranlı, damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı gibi 20 farklı çeşidiyle müşterilerine sunuluyor. Coğrafi işaret tescilli olan Safranbolu lokumu, bayram tatili süresince tüketicilere ulaştırılacak.
30 Ton Üretim Hedefi
Lokum üreticisi Recep Çelik, 55 yıldır bu sektörde faaliyet gösterdiğini belirtti. İmalathanelerinde lokum, helva ve akide şekeri ürettiklerini ifade eden Çelik, “Safranbolu’nun üç güzeli vardır. Biri Safranbolu lokumu, biri Safranbolu evi, biri safran çiçeği.” dedi. Çelik, günlük olarak 1,5 ila 2 ton lokum ürettiklerini ve bayram boyunca en az 30 ton üretim yapmayı planladıklarını dile getirdi.
Lokum imalathanesinde gıda mühendisi olarak çalışan Mete Mert Dönmez, ilçenin turistik bir yer olması nedeniyle bayram öncesinde lokum üretiminin arttığını kaydetti. Dönmez, klasik olarak adlandırdıkları fındıklı lokumun yanı sıra çifte kavrulmuş Antep fıstıklı, incirli, sakızlı, güllü, yaban mersinli ve safranlı çeşitlerin de bulunduğunu aktardı.
Dönmez, lokumların yapımında yalnızca yüzde 100 şeker pancarından elde edilen şeker kullandıklarını, glikoz, emülgatör, koruyucu ve katkı maddesi kullanmadıklarını vurguladı. Bu nedenle ürettikleri lokumların tadının diğerlerine göre her zaman farklılık gösterdiğini belirtti.
Dönmez, “Bu yüzden bizim yaptığımız lokumun tadı diğerlerine göre her zaman farklılık gösterir. Lezzetlidir, güzeldir.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)