Samsun’un Bafra ilçesindeki Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fide ve tohum üretim tesisi, artan kapasitesiyle 5 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
Sera OSB’de toplam 288 dekar alanda faaliyet gösteren Japon firması, ürünleriyle yerel çiftçileri desteklerken, ihracat hedefleriyle de bölgenin tarımsal potansiyeline önemli katkılarda bulunuyor.
Fide ve tohum üretimi hakkında bilgi veren işletme yöneticisi ve ziraat mühendisi Vedat Ergut Dönmez, “2024 yılının ilk döneminde 4 milyon aşılı fide üretirken, bu yıl yaklaşık 6,5 milyon aşılı fide ürettik. İkinci dönem kışlık üretiminde ise geçen yıl 1 milyon olan aşılı fide üretimimizi, bu yıl 2 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Dönmez, ihracat oranlarını artırarak uluslararası tohum ve fide pazarındaki paylarını büyütmek istediklerini ifade ederek, “Kasım ve aralık aylarında domates, kavun ve karpuz tohumu ihracatı yapacağız. Hindistan, Meksika, İspanya, İtalya ve Amerika’ya tohum üretiyoruz. Bu sayede ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Yaklaşık 600 kilogram karpuz tohumu, 50 kilogram domates tohumu ve 50 kilogram kavun tohumu üretmeyi planlıyoruz.” dedi.
95 Kadın İstihdam Ediliyor
Aşılama sorumlusu ziraat mühendisi Ebru Acar, fide üretim tesisinde toplam 180 kişiye istihdam sağlandığını, bunun 95’inin kadın olduğunu belirtti. Fide üretim sürecini detaylandıran Acar, “Örneğin aşılı karpuz fidesi yapıldıktan sonra adaptasyon odalarına gönderiliyor. Adaptasyon odalarında belirli bir süre kaldıktan sonra seralara çıkarılıyor. Seralarda da belirli bir süre geçtikten sonra sevkiyat aşamasına geçiliyor. Diğer günlerde de kavun, patlıcan, salatalık veya domates aşılaması yapılıyor.” dedi. Acar, tüm işlemlerde fidelerde yaralanma olup olmadığını kontrol ettiklerini ve yaralanma durumunda fideleri nemli ortamda iyileştirdiklerini aktardı.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, tesisin Sera OSB’de 7 yıl önce kurulduğunu belirterek, “Karadeniz Bölgesi’nde bu tür işletmelerin varlığı büyük bir avantaj. Bölge için bu işletmelerin kurulması çiftçilerimiz için önemli bir fırsat. 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 120 bin dekar alanda yazlık sebze ve meyve ekimi yapılacak. Bu ekimler arasında kavun, karpuz ve biber çeşitleri bulunuyor. İyi bir hasatla hem tüketicinin hem de üreticinin kazanmasını diliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
(AA)