Sinop’un gür kestane ormanlarında üretilen coğrafi işaret tescilli kestane balı, hasat sürecinin sona ermesinin ardından tüketiciyle buluşmaya hazırlanıyor.
Kentin kestane ormanlarının yoğunlukta bulunduğu Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde üretilen kestane balının hasat işlemleri yaklaşık 20 gün sürdü.
Tescilli Sinop kestane balı, koyu görünümü, ağır akışkanlığı, genizde yanma hissi bırakmaması ve hızlı erime özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu özellikleri sayesinde, bal tüketiciler tarafından ilgiyle karşılanıyor.
Kestane Balında Rekolte Düşüşü
Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, kestane balında son yıllarda yaşanan belirgin rekolte düşüşünün başlıca sebebinin gal arısı zararlısı olduğunu belirtti. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla bu zararlıyla mücadelede yavaş yavaş başarı sağlandığını ifade eden Fındık, açık alanda ve doğal yöntemlerle bal üretmenin zorluğuna dikkat çekti.
Hava koşullarına bağlı olarak kestane balı rekoltesinin her yıl değiştiğini belirten Fındık, arıcıların en kaliteli balı üretmek için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı.
Kalite ve Doğallık Ön Planda
Fındık, Sinop’ta üretilen kestane balının kalite açısından artık bir marka haline geldiğini ve bunun resmi olarak tescillendiğini ifade etti. “Mevsimler, geçişler elbette bizi etkiliyor. Sonuçta arıcılığı serada değil, açık alanda ve iklime bağlı bir şekilde yapıyoruz. Bu nedenle rekolte durumu yıllara göre değişim gösterebilir ama Sinop kestane balının tarihi sürecine baktığımızda, 500 yıl önce nasıl bal üretiliyorsa, bugün de aynı şekilde üretiliyor.” dedi.
Kestane ağaçlarının tamamen doğal ve organik yöntemlerle yetiştiğine dikkat çeken Fındık, bu durumun bal kalitesini olumlu etkilediğini belirtti. Arıların doğadan getirdiği malzemelerle üretim yapıldığı için organiğe yakın bir bal üretiliyor.
Yoğun Emekle Üretiliyor
Türkeli ilçesinde kestane balı üretimi gerçekleştiren Necati Demircan, bal üretiminin yıl boyunca süren yoğun bir emek gerektirdiğini vurguladı. “Bu yıl kestane balı hasadı bereketli geçti. Bir yıl boyunca emek veriyoruz, sadece bir ayda hasadımızı yapıyoruz. Şu anda balımızı kazanlarda dinlendiriyoruz, bir hafta sonra satışa hazır hale gelecek.” şeklinde konuştu.
Demircan, kestane balının içerik açısından zengin olduğunu belirterek, “Balımız kestane, orman gülü ve orman bitkilerinin karışımından oluşuyor. Özellikle kestane oranı yüksek. Kalitesiyle Türkiye genelinde tanınan, tescil edilen bir ürün. İki ton civarında bal rekoltesi bekliyorum.” ifadesinde bulundu.
(AA)