Zonguldak’ta Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde, geçen yıl 375 dekar atıl arazide yapılan üretimle kentin tarımsal hasılasına 20 milyon lira katkı sağlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Zonguldak Valiliği’nin destekleriyle hayata geçirilen bu projede, 650 çiftçiye çeşitli meyve ve sebze tohumları dağıtıldı.
Çiftçilere yüzde 50-75 hibe ile verilen tohumlar sayesinde, ekilmeyen ve nadasa bırakılan 375 dekar arazi tarımsal üretime kazandırıldı. Zonguldak’ın coğrafi zorluklarına rağmen, en küçük alanların bile değerlendirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda, ilk kez satsuma mandarini dikimi de gerçekleştirildi.
Tarım Arazileri Yeniden Hayata Geçiyor
Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan, atıl tarım arazilerinin büyük bir kısmının yeniden tarıma kazandırıldığını ifade etti. Son yıllarda birçok alanın tarım yapılabilir hale geldiğini belirten Ağan, çiftçileri teknik olarak bilgilendirme ve yeni ürünlerle tanıştırma çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Ağan, “2024 yılında 375 dekar alanda toplam 650 çiftçimize tekrardan tarıma kazandırmak adına sebze fidesinden baklagil tohumlarına kadar birçok ürünün dağıtımını sağladık.” dedi.
Üretim Artışı Hedefleniyor
Ağan, tarım arazilerinin yeniden etkin şekilde kullanılmasına yönelik desteklerin devam ettiğini, üretimi artırmayı hedeflediklerini belirtti. “2024 yılı verilerine göre bu projeyle Zonguldak tarımsal hasılasına 20 milyon lira katkı sağlıyoruz. Bu ürünlerin maddi değeri dışında, yapılan işlemlerle vatandaşımıza önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz.” diye ekledi.
Zonguldak’ın tarımsal üretim açısından Türkiye’nin en alt sıralarında yer aldığını ifade eden Ağan, yine de her alanın değerlendirilmeye çalışıldığını söyledi. Kentin fındık üretiminde önemli bir konumda olduğunu, Türkiye’de 5. sırada yer aldığını belirtti.
Ağan, coğrafi şartların kent için önemli olduğunu vurgulayarak, “Değişen iklim ve arazi şartlarına uygun ürünleri bulup bunların yetiştirilmesini sağlıyoruz. Satsuma mandarin, bölgedeki ilk çekirdeksiz ve erkenci mandalina çeşididir. 4 dekarlık bir alanda toplam 120 fidanı çiftçilerimizle birlikte diktik ve bunun sonuçlarını görmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi.
Çiftçi Gülcan Cura, devletin sağladığı tohum ve fide desteği ile arazisini değerlendirdiğini ve yetiştirdiği ürünleri pazarda satarak hem kendi ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine fayda sağlamaya çalıştığını belirtti.
(Haber Merkezi)