1 OCAK’TA YÜRÜRLÜLÜĞE GİRECEK!

Türk Ticaret Kanunu (TTK) üzerinde gerçekleştirilen birçok yeni uygulamayla, Gerede esnafını farklı düzenlemeler bekliyor.

Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefi olarak çalışma faaliyeti gösteren işyerleri, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle yeni bir uygulamayla tanışacak.

Gerçek veya tüzel kişi sıfatlarıyla vergilendirilen mükellefler, ticari mektuplar ve fatura gibi ticari defter kayıtlarına, ticaret sicil numarası veya MERSİS numarasını işletecek.

TTK’ya ilave edilen yeni değişiklikler doğrultusunda, işyerlerine aitliği tespit edilen ve tescillenen internet sitesi adresleri de ticari nitelik gösteren resmi belgelerde, ad-soyad veya ticari unvanların işlendiği gibi, ayrı bir butondan kayda alınacak.

Ticari defterlere işlenen tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile internet adresi, işyerinin veya işletmenin internet sitesinde yayınlanma zorunluluğunu da beraberinde getiren yeni uygulamalar arasında.

TTK’nın yeni düzenlemeleri kapsamında bir faturada bulunması gereken asgari bilgiler; faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası, faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı, satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası olarak belirtilmiştir.

Konuya ilişkin Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nın yazılı bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

“Ticari defterlerin noterlerde tasdiki esnasında, Gerede Ticaret Sicili Müdürlüğü’nce daha önce kendilerine verilmiş bulunan Ticaret Sicili Tasdiknamelerini ibraz etmeleri gerekmektedir. TTK’nın öngördüğü yeni uygulamalar, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlülüğe girecektir. Kanunda belirtildiği üzere; her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.

Tacire ait internet sitesinde; anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarının yayınlanması da gerekiyor.”

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre; sadece bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketlerinin internet sitesi oluşturma yükümlülüğü bulunduğundan, bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketlerinin gerekli bilgilere ek olarak tescil edilen internet sitesi adreslerini de madde kapsamındaki belgelerde göstermeleri gerekmektedir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
1 OCAK’TA YÜRÜRLÜLÜĞE GİRECEK!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir