ELİ BOŞ DÖNÜLMEDİ!

15 Günlük İspanya ziyaretinde, Gerede Meslek Yüksekokulu’na ait Yaşayan Ayakkabı Müzesi’ne ayakkabı hediye edildi. Gerede’den hareketle İspanya’yı ziyaret eden heyet, projenin işleyişinde de önemli bir adım kaydetti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu’nun yürüttüğü ve Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası, Gerede Sanayici ve İşadamları Derneği,  Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Tasev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bolu Ayakkabıcılar Odası ve Ayakkabı-Deri Sanayi ile ilgili 9 sosyal ortağın olduğu “Ayakkabı İmalatında Yeni Tasarımların ve Üretim Tekniklerinin İncelenmesi”  konulu proje kapsamında, 10 Kasım 2013 günü İspanya giden ikinci grup, geçtiğimiz hafta itibariyle Gerede’ye döndü.

İspanya grubu, Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nurettin Akçakale, Tasev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Deniz Mutlu Güler, Bolu Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Tahir Gayret, Bolu Ayakkabıcılar Odası Başkanı Adem Soner, Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferudun Kaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Mutlu ve Gerede Meslek Yüksekokulu Sekreteri Seyit Oral’ın yanı sıra; Gerede MYO Müdür Yardımcıları Mesut Aköğretmen ve Ayhan Milli, Öğretim Görevlileri Nuri Sezer ve Berna Zeybek Akay ile Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Programı’ndan Öğretim Görevlileri Semra Bozdoğan, Hatice Somçağ, Adalet Ana Duru, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği adına çalışmalara iştirak eden Selçuk Çavun, Adil Tekşen, Serdar Şimdi, Rahmi Aydın, Metin Akbaş ve Mücahit Erkoç isimlerinden oluşturuldu.

Proje ekibi, çalışmalarını ağırlıklı olarak İspanya’nın Andalucía (Endülüs) Eyaleti’ndeki illerde gerçekleştirdi.

Projenin İspanya’daki ortak kuruluşu Nureler Education and Training Organization Şirketi adına müdür Inmaculada Claveria ve şirket yetkilisi Erdem Erdal, İspanya grubuna teknik ziyaret programı düzenleyerek, farklı zaman aralıklarında önlisans eğitimi veren meslek yüksekokulları, dernek, akademi ve iş yerlerinin tanıtılmasını sağladı.

-Proje ekibi ilk olarak Sevilla’da bulunan ilk, orta, lise ve yüksekokul düzeyinde eğitim veren Institato Encianza Segundalia’ya ziyarette bulundu. Proje ekibini, okul müdürü Adolfo Avila Espana samimi bir üslupla karşıladı. Çok samimi ve dostane geçen toplantıdan sonra, İspanyada’ki eğitim sisteminin işleyişi hakkında bilgiler kaydedilerek, proje ekibinin sorulan soruları cevaplandırıldı. Toplantı sonrasında; İspanya grubuna okul derslikleri ve laboratuvarları gezdirdi.

Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Akçakale, Müdür Yardımcıları Aköğretmen ve Milli, Yüksekokul Sekreteri Oral, Konsolosluk çalışanı Esra Karaosmanoğlu, Projenin yurt dışındaki İspanya ortağı Nureler Education and Training Organization şirket müdürü Claveria ve şirket yetkilisi Erdal, Sevilla Türkiye Fahri Konsolosluğu’nun çalışma ofisi ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede konsolos Manuel Moreno Maestre, heyeti misafirperver bir şekilde karşıladı. Gerede Deri Sanayisi, Gerede’deki üniversite öğrencisi sayısı ve bölümler hakkında bilgilerin verildiği görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü. Tam bir Türk ve Türkiye hayranı olan Manuel Moreno Maestre’ye, Akçakale ve Aköğretmen  tarafından hediyeler takdim edildi. Konsolosluk şeref defterinin imzalanması ve toplu fotoğraf çekiminden sonra ziyaret tamamlandı.

-18-19 Kasım 2013 günlerinde İspanya’nın ayakkabı şehri olarak anılan Huelva’ya gidildi. Andalucia(Endülüs) Bölgesi’nde ayakkabı üretim merkezi olarak bilinen Huvelva’da bulunan İspanya Ayakkabı Federasyonu’na (Associacion Provincial de Industriales del Calzado) bağlı ayakkabı sanayicileri odası test laboratuvarları ve ayakkabı fabrikaları ziyaret edildi. Oda salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında; Ayakkabı Sanayicileri Odası Ana Rocio Becerril Silgado tarafından, Huelva’da bulunan Ayakkabı Organize Sanayi Sitesi’nde 30 işletmenin olduğu ve özellikle üst kalite botlar ve erkek ayakkabıları hakkında uzman oldukları, imal edilen ayakkabıların İngiltere, Yunanistan, İtalya, Fransa gibi ülkelere ihraç edildiği bilgisi verildi. Ayrıca; İspanya genelinde ve Andolucia (Endülüs) Bölgesi’nde ayakkabı eğitimi veren okulun olmadığı ve ilginin olmaması nedeni ile, usta eğiticiler yardımı sayesinde tasarım ve saya benzeri kurslarla sektöre eleman kazandırıldığı aktarıldı.

Oda yetkililerine Türkiye’den götürülen hediyelerin takdim edilmesinden sonra, oda merkezinde bulunan kütüphane, atölye ve ayakkabı test laboratuvarları ile kesim atölyesi gezilerek işleyiş hakkında bilgiler alındı.  Oda yetkililerinin Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde kurulan “Yaşayan Ayakkabı Müzesi” için ayakkabı hediye etmesinin ardından toplu fotoğraf çekilerek, oda merkezi ziyareti tamamlandı.

Sanayi sitesi gezisi kapsamında ziyaret edilen işletmelerden PLT Calzados yetkilisi Pedro Luis Lazo Trufero tarafından sıcak bir ilgi ile karşılanan proje ekibi, firmanın geçmişi ve ürettikleri ayakkabılar hakkında bilgiler verdi. Fabrika atölyelerinin gezilmesinden sonra, Pedro Luis Lazo Trufero’ya hediyeler takdim edildi. Pedro Luis Lazo Trufero’da Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulma çalışması devam eden “Yaşayan Ayakkabı Müzesi” için ayakkabı hediye etti.

Proje kapsamında çalışma ziyareti için İspanya’da bulunan ayakkabı tasarımcıları heyetinden bir grup; sosyal hizmetler, sıhhi tesisat, bilgisayar, elektrik, moda tasarımı gibi bölümleri olan IE.S Pablo Pıcasso Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti. I.E.S PABLO PICASSO Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Moda Konfeksiyon Programı Öğretim Görevlisi Josefa Nieto Adamuz,  proje katılımcılarını okulun kapısında karşıladı. Okul hakkında bilgiler verildikten sonra, tekstil ve moda tasarım ve üretim atölyeleri gezdirildi. Okulda farklı branşlarda 700 öğrencinin eğitim aldığı, eğitim süresinin 2 yıl olduğu, bunun son yılında ise 6 ay staj yapoldığı kaydedildi. Hazır Giyim ve Moda Tasarımı Bölümü’nde gelber, coral draw programlarını kullandıklarını ve giysi tasarımının yanı sıra; ayakkabı ve şapka tasarımlarının da yapıldığı ifade edilerek, “Bir yıl üçerli aylardan oluşan üç sömestriden oluşmakta. Toplam 2000 saatlik eğitimin verildiği yüksekokulda sadece meslekle ilgili teorik ve uygulamalı dersler veriliyor. Meslek Yüksekokulu’nda Hazır Giyim ve Moda Tasarımı Bölümü, 6 yıl önce açıldı.” diyerek, bilgilendirmede bulunuldu.

22 Kasım 2013 Cuma günü Sevilla’da bulunan heyet, Centro Imagen Moda Akademisi’ni ziyaret etti. Akademi hakkında bilgiler veren akademi müdürü Manoel Gomes; özetle Akademinin 1976 Yılı’nda kurulduğunu ve 35 yıldır tekstil ve moda alanında değişik eğitimler verdiklerini ve ulusal geçerliliği olan diploma verdiklerini vurguladı. Verilen eğitimlerin bazılarının kısa süreli sertifika programları olduğu, diğer eğitimlerin ise 3 yıl sürdüğünü, eğitimlerin Ekim ayında başladığını ve eğitimlerin uygulamalı olduğu da verilen diğer bilgiler arasında bulunuyor.

Akademide 150 öğrencinin moda ve tekstil alanında; giysi, şapka, çanta üretimi ve tasarım eğitim aldığı, sınıfların 15’er kişilik olduğu, ücretlerin ders saatine göre 70 ile 250 Euro arasında değiştiğini ve eğitimlerin % 80’inin kişiye özel birebir özel eğitimle % 20’sinin ise, genel eğitimle verildiği vurgulandı.

Teknik gezilerden geriye kalan zamanlarda İspanya’nın önemli şehirleri olan Sevilla, Huelva, Granada, Kordoba ve Madrid’deki müzeleri tarihi ve turistik bölgeleri ziyaret edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ELİ BOŞ DÖNÜLMEDİ!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir