Gerede Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Yaşayan Ayakkabı Müzesi’ne, kısa süre önce hayatını kaybeden Türk müziğinin değerli ismi İlhan Şeşen’in ayakkabıları da eklendi. Besteci, söz yazarı, yorumcu ve oyuncu kimliğiyle tanınan İlhan Şeşen, ölümünden önce ayakkabılarını bir mektupla birlikte müzeye göndermişti.
Gerede’de bulunan müze, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı olarak 2012 yılında kuruldu ve bugün 150’den fazla ünlüye ait ayakkabıya ev sahipliği yapıyor. Büyük ilgi gören müzede iş dünyasından spora, sanat camiasından siyasetçilere kadar birçok ismin ayakkabısı ziyaretçilere sunuluyor.

Sultan Kösen’in 60 numara ayakkabısı da sergileniyor
Müze koleksiyonunda, Guinness Rekorlar Kitabı’na “dünyanın en uzun adamı” olarak giren Sultan Kösen’in 60 numara ayakkabısı da yer alıyor. Ayrıca iş insanları, sporcular, yazarlar, sanatçılar ve devlet adamlarına ait çok sayıda ayakkabı müzede ziyaretçilerle buluşuyor.
“Çarşamba” ya da “külhanbeyi ayakkabısı” olarak bilinen 17 numara ayakkabılar da müze koleksiyonundaki dikkat çeken parçalar arasında bulunuyor.
Nurettin Akçakale: ‘150 çiftin üzerinde ayakkabı mevcut’

Müze hakkında bilgi veren Gerede Meslek Yüksekokulu Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurettin Akçakale, tanınmış kişiliklerden ayakkabı ve yazı talep ettiklerini belirtti. Akçakale, şu an sergilenen ayakkabı sayısının 150’yi geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Neşe Karaböcek, rahmetli Ahmet Kaya, rahmetli Berkant, şarkıcı Nilüfer, oyuncu ve sunucu Kenan Işık, milli basketbolcumuz Hidayet Türkoğlu, ünlü futbolcu Milan Baros, eski milli kalecimiz Rüştü Rençber gibi tanınan pek çok insanın ayakkabıları müzemizde sergileniyor.”
222 numara ayakkabı da koleksiyonda
Akçakale, müzede sıra dışı parçaların da bulunduğunu vurgulayarak, yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki 222 numara bir ayakkabının da koleksiyonda yer aldığını dile getirdi. “Çarşamba” ayakkabıları ile birlikte Sultan Kösen’in ayakkabılarının da sergilendiğini belirten Akçakale, müzede ayrıca “ilk Türk NBA oyuncusu Hidayet Türkoğlu’nun ayakkabıları da bu müzede” ifadesini kullandı.
Gelecek yıllarda müzede sergilenen ayakkabı sayısının 1.500’e çıkarılması hedefleniyor.
(Haber Merkezi)