Bolu’nun kış turizminin gözde merkezlerinden Kartalkaya’da 21 Ocak gecesi 78 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal Otel yangınının ilk anlarına ait güvenlik kamerası kayıtları kamuoyuyla paylaşıldı. Görüntülerde, yangının çıktığı mutfakta personelin yangın tüpüyle herhangi bir müdahalede bulunmadan alanı terk ettiği görülüyor.
Facianın ardından başlatılan geniş çaplı soruşturma kapsamında bugüne kadar 41 kişi gözaltına alınırken, 28 kişi tutuklandı. 9 kişi serbest bırakılırken, aralarında otel sahibi Halit Ergül, yönetim kurulu üyesi Emine Murtezaoğlu Ergül, kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu, otel müdürü Emir Aras, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdürü Kenan Coşkun ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener’in de bulunduğu 19 kişinin tutukluluğu sürüyor.
Yangının çıkış nedeni bilirkişi raporunda netleşti
Uzman bilirkişi heyetince hazırlanan 189 sayfalık rapora göre, yangının çıkış noktası otelin 4’üncü katındaki restoranın gösteri bölümünde kullanılan grill cihazı oldu. Raporda, cihazın iç kısmında bulunan solvent içerikli temizlik maddesinin aşırı ısınmayla eridiği ve yağlarla birleşerek zemine aktığı, ardından çöp kutusuna ulaşan karışımın alev alarak yangının büyümesine neden olduğu belirtildi.
“6 dakika boyunca kontrol altında kalmış”
Bilirkişi raporunda, cihazın termostat arızası nedeniyle sıcaklığı kontrol edemediği ve aşırı ısınmanın buharlaşmaya neden olduğu ifade edildi. Raporda şu ifadeler yer aldı:
“Yağ haznesinde başlayan yanma, yaklaşık 6 dakika boyunca kontrol edilebilir düzeyde kalmıştır. Ancak otomatik söndürme sistemi devreye girmemiştir. Kamera görüntülerinde, grill cihazı altındaki yağın alev aldığı ve kısa süre içinde yangının büyüdüğü net olarak görülmektedir.”
Ciddi güvenlik eksikleri tespit edildi
Raporda, yangının başladığı restoranda çok sayıda güvenlik eksikliğine yer verildi. Show mutfağında otomatik söndürme sistemi bulunmadığı, tavanda ısı veya duman dedektörlerinin yer almadığı ve görünür bir yangın tüpünün olmadığı kaydedildi. Sadece bir kolonda tek bir yangın tüpü bulunduğu, ancak personelin bu tüpü hatırlamadığı ifade edildi.
Personelin müdahale etmediği anlar kamerada
Güvenlik kamerası kayıtlarında, grill cihazından çıkan alevlerin kısa sürede restorana yayıldığı, yoğun dumanın ardından mutfak bölümünün de alevler içinde kaldığı görülüyor. Görüntülerde, yerde duran yangın tüpüne rağmen mutfak çalışanlarının paniğe kapılarak hiçbir müdahalede bulunmadan alanı terk ettikleri anlar dikkat çekiyor.
(Haber: Münire Karabulut)