KURBANLIKLAR, GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Gerede’de satışa sunulmak üzere, ülkenin dört bir yanından sayısı binlere ulaşan büyükbaş ve küçükbaş hayvan, kapalı hayvan pazarı ve mezbahaneye getirildi.

Ağrı, Diyarbakır, Kastamonu ve Afyon gibi illerde yetiştirilen kurbanlıklar, Gerede’de alıcısını bulacak.

Gerede Belediyesi tarafından inşası gerçekleştirilerek, faaliyete geçirilen kapalı hayvan pazarı ve mezbahanede 3000 adetin üzerinde olduğu bilgisi verilen kurbanlık hayvanlar, önceki yılın fiyatlarına paralel olarak satılacak.

Görenlerde hayranlık uyandıran kurbanlıkların, Gerede Belediyesi Veteriner Hekimi Hüseyin Bal ve Gerede İlçe Tarım Müdürlüğü kadrosunda görevlendirilen veteriner hekimlerce sağlık kontrolleri tamamlandı.

Yaklaşık bir hafta önce, Gerede Kapalı Hayvan Pazarı’na ulaştırılan kurbanlıkların yer ve su temini Gerede Belediyesi’nce sağlandı.

Kurban Bayramı’na az bir süre kala alıcı vatandaşların “telaşeli” olduğunu gözlemleyen uzmanlar, kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken kıstaslara dikkat çekti.

Alımlarda, hayvan pazarları ve mezbahaneler tercih edilmeli

Hayvan alımına yönelik bir dizi tavsiyede bulunan uzmanlarca; kurbanlıkların, hayvan pazarı ve mezbahanelerden alınması öngörülüyor.

Bel dolgunluğu, ergenlik ve dişler önemli

Kurbanlık seçiminde, küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerektiğini ve bel kısmında ele gelen dolgunluğun hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şekli olduğunu ifade eden uzmanlar, büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşması ve yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerektiğini belirtti.

Yaşa dikkat!

Halk tabiriyle kurbanlıkların azı dişlerini çıkarmış olması gerektiğine işaret eden uzmanlar, küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların ise, azami 2 yaşına basmış olmasının şart olduğunu vurguladı.

Gebelik, salya ve yara olmamalı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayımladığı kurbanlık alım ve satım bülteninde; “Kurbanlık hayvanların valilik veya kaymakamlıklarca belirlenen kurban satış noktalarından alınması, hayvanın kulağında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından takılan küpenin olması, kurbanlık alırken satış temsilcilerinden hayvanın pasaportunun istenilerek, başka ilçe veya illerden gelen hayvanlar için yurtiçi veteriner sağlık raporunun bulunması, hayvanın ağzının alt-ön tarafında bulunan kalıcı (kapak) dişinin olması, dişi hayvanın gebe olmaması, alınan hayvanların ağız ve burun kısımlarında salya veya yara olmaması ve hayvanın fiziki kusurunda bir bozukluk bulunup/bulunmaması kontrol edilmelidir.” şeklinde ibareler kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KURBANLIKLAR, GÖRÜCÜYE ÇIKTI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir