Saklı kalmış bir tarih; Keçi Kalesi

featured

Anayurt Gazetesi yayınlamış olduğu bayram sonrası sayısında ilçemiz Gerede’nin saklı kalmış tarihi olarak bilinen Keçi Kalesi’ne tam sayfa olarak yer verdi.

Anayurt Gazetesi’nde İbrahim Tığ’ın haberinde Gerede’nin saklı kalmış tarihi olarak bilinen Keçi Kalesi ile ilgili şu ifadelere yer verildi.

Keçi Kalesi, Arkut Dağı’nın tepesine yapılmış. Gerede’nin kuzeyindeki bu kale şehir merkezine 5 km. uzaklıkta. Ülkemizde “Keçi Kalesi” olarak adlandırılan 3 kale vardır. Bunlar; İzmir’in Selçuk ilçesi Belevi Köyü’nde, Yozgat’ın Yerköy ilçesi Aşağı Eğerci Köyü’nde ve Bolu’nun Gerede ilçesinin kuzeyinde bulunur.

Ben, bugün size Gerede’de bulunan Keçi Kalesi’nden söz edeceğim. İpek yolu üzerindeki Gerede’nin geçmişinde önemli bir role sahip olan Keçi Kalesi, Arkut Dağı’nın tepesine yapılmış. Gerede’nin kuzeyindeki bu kale şehir merkezine 5 km. uzaklıkta. Roma İmparatorluğu’nun Bithynia eyaleti, M.Ö. 327’de bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialılar döneminden kalan Keçi Kalesi’nin taşları, Gerede’nin 20 km. güneydoğusunda bulunan Gökçesu yakınlarındaki antik Krateia kentinden getirilmiş.

Kaderine terk edilen bu kalenin restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılmış olsa Gerede’ye hem kültürel hem de ekonomik anlamda katkı arz edeceği kanaatindeyim. Her ne kadar 1993 yılında restorasyon görmüşse de Keçi Kalesi ilgi bekliyor.

Kalenin ilginç öyküsünü beni buraya götüren sevgili Veysel Öztürk kardeşimden aktarıyorum: “Rivayete göre şehre yani Gerede’ye saldırı olduğunda halk mal ve hayvanlarıyla beraber kaleye sığınırlar ve kendilerini savunurlarmış. Yine böyle bir durumda kale etrafına yerleşen düşman, gündüzleri kaleye saldırmakta ve başarılı olamamaktaymış. Günlerce saldırılar devam etmiş ve kalede yiyecek sıkıntısı başlamış. Bir gece burada bulunan halk kaledeki tüm keçilerin boynuzlarında mum yakarak, kalenin dışına salmışlar. Bir anda büyük bir ordunun üzerlerine geldiğini sanan düşman oradan kaçıp dağılmış ve Geredeliler keçileri sayesinde düşmandan kurtulmuş. Hikâyeye göre kale ismini bu olaydan almış ve yıllardır da Keçi Kalesi olarak anılmaya başmış. Kaledekilerin Rumlar, kaleyi kuşatanlar ise Türkler olduğu söyleniyor.”

Gerede’nin saklı kalmış doğa harikalarından biri olan Keçi Kalesi’nin bakımı, ışıklandırması ve çevre düzenlemesi yapıldığında ilçeye yerli ve yabancı turist geleceğine inanıyor Geredeliler, ifadelerine yer verildi.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Saklı kalmış bir tarih; Keçi Kalesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Gerede kalesinin eski isimleri arasında”ERTKOT” İsmi varmıdır,bilen varmıdır.

    Cevapla
    • Gerede kalesinin, veya dağ ismi,eski isimleri arasında”ERTKOT” İsmi varmıdır,bilen varmıdır.

      Cevapla