TUBİTAK’TAN TÜRKİYE 3.’LÜĞÜ GELDİ

featured

TUBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projesi Türkiye Finallerinde Gerede’mizden Türkiye üçüncülüğü başarısı geldi.

TUBİTAK 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında İ.H. Koçbeyoğlu MTAL öğrencisi Kezban Er, danışman hocası Mustafa Pirdal gözetiminde, X kuşağından Z kuşağına sosyal medya paylaşımlarının değerlerimiz açısından karşılaştırılması projesi ile değerler eğitimi alanında Türkiye üçüncülüğü elde etti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu´nun (TÜBİTAK) her yıl düzenlediği 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye finalinin yapılmasının ardından sona erdi.

Yapılan açıklamada; “Yarışma, genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere yaratıcı çözümler üretebilen, 21. Yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak, problemin tanımlanmasında, kullanılacak materyallerde ve gerçekleştirilecek çözüm yöntemleri noktasında “özgün fikir” üretebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu kapsamda İlçemiz Gerede´yi temsilen katılan okullarımızdan İbrahim Hilmi Koçbeyoğlu MTAL, öğretmeni Mustafa Pirdal´ın danışmanlığında, öğrenci Kezban Er´in, değerler eğitimi alanında yapmış olduğu proje ile TUBİTAK Ankara Bölge Yarışmasında birinci olmuş ve Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştı. Ankara TOBB´da gerçekleştirilen Türkiye finalinde Kezban ER, ´X kuşağından Z kuşağına sosyal medya paylaşımlarının değerlerimiz açısından karşılaştırılması´ projesi ile değerler eğitimi alanında Türkiye üçüncüsü olmuştur. Bu başarısından dolayı öğrencimizi, emeği geçen öğretmenlerimiz ve okul idarecilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz” denildi.

Proje Adı: X kuşağından Z kuşağına sosyal medya paylaşımlarının değerlerimiz açısından karşılaştırılması.

Proje Özeti: Bazı sosyal medya paylaşımlarının (facebook, twitter ve instagram vb.) değerlerimiz açısından olumsuz etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında X kuşağından Z kuşağına sosyal medya paylaşımları nedeniyle değişime uğrayan değerlerimizi bulmak hedeflenmiştir. Ayrıca daha duyarlı ve bilinçli paylaşımlar yapılabilmesi için öneriler sunmayı da amaçlıyorum.

Toplumda gittikçe yaygın hale gelen sosyal medya platformlarının insanlar tarafından ne şekilde kullanıldığını ne kadar paylaşım yapıldığını ve özellikle bu ortamlarda yaptıkları paylaşımın içeriğinin toplumsal değerlerimizi ne kadar değiştirdiğini belirlemek için bir anket çalışması yapılmıştır.

Araştırma, 2 Mayıs-30 Temmuz 2018 tarihleri arasında Bolu ilinde yaşayan 1965 yılı ve sonrası doğumluları kapsamaktadır. Çalışmadaki katılımcılar tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Elde edilen anketler SPSS programına tanıtılmış ve verilerin analizi için ki kare testi ve çapraz tablolar kullanılmıştır.

Elde edilen sonuçlara göre; katılımcıların yarıdan fazlası (% 54) beğeni ve yorum almak için fotoğraf paylaşmakta, hiç tanımadığı insanların saçları ve kıyafetleriyle ilgili olumsuz yorum yapmakta (% 47), iki kişi arasında kalması gereken şeyleri sosyal ağlarda paylaşmaktan çekinmemekte (% 49), tanıdıklarının paylaşmış olduğu fotoğraf veya videolar hakkında başka insanlarla olumsuz yorum yapıp fikir beyan (% 45) etmektedir. Ancak aynı katılımcılara bu tür paylaşımların hangi değerlerimizi değiştirdiği sorulduğunda katılımcılar büyük çoğunluğu bu tür paylaşımların birçok değerimizin değişmesine neden olduğunu söylemektedir. Buradan yola çıkarak; bazı sosyal medya paylaşımları nedeniyle başta mahremiyet algısı olmak üzere, güven, alçak gönüllülük, saygı, empati, paylaşma ve dürüstlük gibi birçok değerimizin kapsamını daralttığını ve değişime uğradığı görülmektedir.

Tüm bu veriler analiz edildiğinde sosyal ağlarda yapılan bazı paylaşımlar konusunda farkındalık çalışmalarının ülkemiz genelinde ve tüm kurumlarda yapılması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TUBİTAK’TAN TÜRKİYE 3.’LÜĞÜ GELDİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir