1. Haberler
  2. Genel
  3. Orta Doğulu Turistler, Kastamonu’nun 12 Bin Yıllık Siyez Buğdayını Keşfetti

Orta Doğulu Turistler, Kastamonu’nun 12 Bin Yıllık Siyez Buğdayını Keşfetti

orta dogu ulkelerinden gelen turistler kastamonuda siyez bugdayini inceledi OKyqUlIt.jpg

Siyez buğdayı ve ürünlerine ilgi büyüyor. Orta Doğu ülkelerinden gelen bir grup, Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 12 bin yıllık genetiği değiştirilmemiş siyez buğdayını keşfetti.

Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, İran, Katar ve Umman’dan gelen 12 kişilik kafile, İhsangazi ilçesini ziyaret ederek yerel ürünler hakkında bilgi aldı.

İhsangazi’de siyez buğdayını tanıyan kafile, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillenen “Mergüze” ve “Ata” isimli siyez buğdayının tohumlarını inceledi. Ayrıca, taş değirmende öğütülen siyez ununun yapım sürecine dair detaylar öğrenildi. Turistler, siyez unundan yapılan hamurla ekmek yapmanın yanı sıra, siyez hamurundan etli ekmek hazırlayıp tadına baktılar.

İranlı Şef Siyez Ürünlerini İnceledi

İran’dan gelen ünlü şef Maria Mohamadian, siyezden üretilen ürünlere büyük ilgi gösterdi. Mohamadian, ülkesine siyezden yapılan ürünlerden götürmek istediğini belirtti.

Genç Çiftçi Yasin Ciğerci’den Siyez Tanıtımı

İhsangazi’de siyez yetiştiriciliği yapan genç çiftçi Yasin Ciğerci, “Orta Doğu’dan gelen misafirlerimizi burada ağırladık. Siyez taş değirmenimizde unumuzu yaptık ve siyez buğday tarlalarını gösterdik. Siyezin büyüme aşamalarını anlattık. Özellikle yöresel ürünlerimiz olan etli ekmeğimizi ve coğrafi işaretli İhsangazi siyezinden yapılan diğer ürünleri tanıttık. Misafirlerimiz oldukça heyecanlı ve ‘biz de yapmak istiyoruz’ diyorlar,” dedi.

Otantik Ürünler İçin Araştırmalar Devam Ediyor

Kuveyt’te akademisyen olan ve siyez ürünleri üzerine araştırmalar yapan kafile başkanı Meena Kadhimi, “Genetiğiyle oynanmamış buğday üzerinde araştırmalar yapıyoruz. Türkiye’de özellikle İhsangazi’de genetiği bozulmamış siyez bulmuş durumdayız. Amacımız, bu organik ve otantik buğdayı kendi ülkelerimize ulaştırmak,” şeklinde konuştu.

Kadhimi, siyez buğdayının değerini vurgulayarak, “İncelemelerimiz sonucunda ekibimle birlikte siyez ürünlerini almayı planlıyoruz. Otantik siyez buğdayının sadece Avrupa’da değil, Türkiye’de de bulunabileceğini görmek beni çok mutlu etti,” dedi.

Bahreynli Akademisyenden Siyez Ürünlerine İlgi

Bahreyn’de akademisyen olan Mahnaz Kadhimi, siyez ürünlerinin incelenmesi konusunda ciddi bir katkı sağlamak amacıyla bu yola çıktığını belirtti. “Siyez unu ve buğdayı aldım ve tüm ürünlerin çok güzel olduğunu gördüm. Buradan daha büyük ölçekte ürünler almak istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’da Turizm Potansiyeli

Kastamonu’nun tarihi ve turistik bir şehir olduğunu belirten turizm şirketi sahibi Muhittin Bayrak, “Orta Doğu turisti doğa için geliyor ancak aktiviteler eksik kalıyor. Aileler, çocuklarını eğlendirmek için aktiviteler talep ediyor. Kastamonu’da bu açıdan daha fazla fırsat sunulması gerekiyor,” dedi.

Bayrak, ayrıca yurtdışından direkt uçuşların sağlanması gerektiği üzerinde durdu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orta Doğulu Turistler, Kastamonu’nun 12 Bin Yıllık Siyez Buğdayını Keşfetti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip