Suluboya Yaparken Bunlara Dikkat Edin!

featured

Suluboya, kullanım açısından kolay olması yönüyle en çok tercih edilen boyama yöntemleri arasında yer almaktadır. Suluboyanın okul öncesi çocuklardan, ünlü ressamlara kadar geniş bir kullanım yelpazesi bulunmaktadır. Bu sayede suluboya yapımında pek çok teknik geliştirilmiş ve çok sayıda da püf nokta ortaya çıkmıştır.

Suluboya Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Suluboya yapımında ihtiyaç duyulan malzemelerin önceden hazır olarak tutulması ve doğru malzeme seçiminin yapılması önemlidir. Suluboya çok çabuk kuruyan bir boya çeşidi olduğundan, diğer boyama çeşitlerine göre bazı zorlukları bulunmaktadır.

Suluboya yapımına başlanmadan önce hazır edilmesi gereken malzemeler arasında öncelikli olarak resim kâğıdı yer almaktadır. Resim kağıtlarının suya doymuş olarak ve en az 300 gram ağırlığında seçilmeleri ile birlikte çok daha rahat bir çizim yapılabilmektedir. Suluboya yapımında ihtiyaç duyulan bir diğer malzeme ise suluboya ve suluboya fırçalarıdır. Çizilecek olan resimde yer alan ayrıntılara göre numaralı fırçaların kullanılması gerekmektedir.

Suluboya yaparken fırçada kalan fazla suyun alınması için kâğıt havlu veya peçete kullanımı da gereklidir. Aynı zamanda fırça temizleme kabı ve su da fırçada kalan boyanın temizlenmesi için alınması gereken malzemeler arasında bulunmaktadır. Bu malzemeler dışında, çizimin provasının yapılması ve renklerin ayarlanması için fazladan kâğıt, kurşun kalem ve silgi kullanımı da suluboya yapımında gerekli olmaktadır.

Suluboya Nasıl Yapılır?

Suluboya yapımı, kuru boyaya ıslak fırçanın batırılması ve sonrasında kâğıda istenilen şeklin çizilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Suluboya yapımı kolay olarak gözükse de profesyonel olarak yapmak için pek çok noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu noktalardan biri resim kâğıdı seçiminin doğru olarak yapılmasıdır. Suluboya yapımında suyu doyurulmuş kâğıt kullanıldığında, boyanın çok daha iyi sonuç verdiği görülmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yanlış bir boyama yapıldığında bu boyamanın nasıl düzeltileceği ile ilgilidir. Yanlış boyamaları düzeltmek için öncelikli olarak resmin kompozisyonu bozulmayacak şekilde farklı boyamalarda kapatılabildiği görülmektedir. Kapatılamayacak boyamaların ise hemen kuru bir peçete yardımı ile bastırılarak boyanın alınması sağlanabilmektedir.

Aynı zamanda boya renklerini denemek ve çizimle ilgili karalamalar yapmak için bir kâğıt bulundurmak ve ayrıntı çizimler için farklı fırça numaralarını kullanmak da suluboya yapımında önemli noktalardır.

Suluboya Teknikleri Nelerdir?

Suluboya teknikleri başlığı altında pek çok madde yer almaktadır. Bu teknikler arasında; sıçratma tekniği, damlatma tekniği, kâğıt dokusu ile yapılan boyama tekniği, koyu renkten açık renge doğru geçiş tekniği, boyamalarda tuz kullanımı tekniği gibi pek çok alt başlık bulunmaktadır. Bu teknikler arasında en çok kullanılanlardan olan sıçratma ve damlatma teknikleri, özellikle okul öncesi çocuklar tarafından uygulanmaktadır. En yaratıcı tekniklerden biri olan tuz kullanma tekniği ise, tuzun suyu emmesi dolayısıyla resim kağıdında bir doku oluşturmasından yararlanılmaktadır. Bu sayede ağaç kabuğu benzeri dokuların elde edilebildiği görülmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suluboya Yaparken Bunlara Dikkat Edin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir