Bebeği sütten kesme, çoğu annenin zorlandığı ve araştırdığı bir konu olmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu açıklamalara göre bebekler ilk altı ay anne sütünün yettiği takdirde ek gıdaya geçmemelilerdir. İlk altı ay bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi, su dahil hiçbir gıdanın ek olarak verilmemesi gerekmektedir.
Bebek Sütten Hangi Aylarda Kesilmelidir?
Bebeği sütten kesilme zamanı her bebekte değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı bebekler kendi istekleri ile süt içmeyi reddederler ve sütten kesilmiş olurlar. Bazı bebekler ise bırakma dönemlerinin geçmesine rağmen hala anne sütü emmek istemektedir. İlk altı ay sadece anne sütü ile beslenen bebekler sonrasında ek gıda alımına başlamaktadırlar. Ek gıda alımıyla beraber iki yaşına kadar bebeklerin emzirilmesi önerilmektedir. Bebeğin ilk altı aydan sonra almış olduğu anne sütü de bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve bebeğin gelişiminin sağlanması açısından oldukça önem arz etmektedir. İlk altı ay sonrası ek gıdaya geçildiğinde bebeklerin anne sütünü bırakmaları önerilmemektedir.
Genelde bebeklerin katı gıdaya geçmesi durumunda emme isteğini kaybettikleri görülmektedir. Bazı bebekler kendi isteğiyle katı gıdalara yönelimlerini arttırırlar ve anne sütü alımını reddederler. Aynı zamanda çevreyle ilgisinin başladığı dönemlerde bebekler emmeyi istememeye başlamaktadırlar. Çevrenin bebeğin ilgisini dağıtması sebebiyle bebek, uzun süre ememez ve dikkati dağılarak anne sütünü bırakır.
Bebek Sütten Kesilirken Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
Bebekler sütten kesilirken kullanılan pek çok yöntem bulunmaktadır. Fakat bu yöntemler genel olarak incelendiğinde bebekler ya kademeli olarak sütten kesilmekte ya da birden kesilmektedir. Genelde önerilen yöntem ise kademeli olarak kesmektir. Çünkü sütten birden kesilen bebekler bazı durumda travma yaşayabilmektedirler. Aynı zamanda annenin memesinde süt birikimi ağrıya ve meme iltihabına neden olabilmektedir.
Bebeğin sütten kesilmesi için kullanılan yöntemler ise; bebekle konuşarak artık büyüdüğünü ve süte ihtiyacı olmadığını anlatmak, emzirme sürelerini giderek kısaltmak, bebeğin memeden kesileceği zamanlarda tuvalet eğitimi gibi başka konularda onu zorlamamak, sabahları emzirmek yerine kahvaltı yapmaya yönlendirmek, uyku öncesi süt emen bebekleri kitap okuma gibi aktivitelere yönlendirerek kafasını dağıtmak yer almaktadır.
Bebek eğer sütten kesilme aşamasında çok fazla huzursuzluk çıkaran davranışlar sergilerse kısa kısa emme zamanları ayarlanarak, kademeli olarak sütten kesilmelidir.
Halk arasında meme ucuna bant takma, oje sürme gibi pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler bebekle annenin arasındaki bağı bozabildiği düşünüldüğünden uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Bebek Sütten Kesilirken Hangi Zorluklarla Karşılaşılır?
Bebeklerde sütten kesilme süreci pek çok zorluğu beraberinde getirebilmektedir. En çok görülen zorluklardan biri bebeklerin huzursuz ve sinirli davranışlar göstermesidir. Bu durumlarda bebekler farklı aktiviteler yapmaya yönlendirilmeli ve sütten kesilmesinin aşama aşama gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bebeğin sütten kesilmesi durumunda çok fazla huzursuzluk çıkarmasına bağlı olarak süreçte aceleci davranılmamalı, sabırlı olunmalı ve mümkün olduğunca zamana yayılmalıdır.
(Haber Merkezi)