Çocuklarda el becerisi, çeşitli aktiviteler ve oyunlarla geliştirilebilmektedir. Bu aktiviteler, çocukların el becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra zekalarını kullanmayı ve hayal güçlerini arttırmalarını da sağlamaktadır. Bu anlamda oyun hamurları, yapbozlar, kartonlar ve diğer aktivite malzemeleri ile oynanan pek çok oyun geliştirilmiştir.
Çocukların El Becerileri Nasıl Geliştirilir?
Çocuklarda el becerilerinin geliştirilmesi için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde daha çok çocukların oyun saatlerinde yapılan aktiviteler yer almakla birlikte, günlük rutinlere eklenebilen bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır;
- Ek gıda beslenmesine geçen bebeklerin bazı yiyecekleri kendilerinin yemesinin sağlanması, el becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Meyve parçaları, kuruyemiş gibi yiyeceklerin bebeğin önüne konulması ile birlikte bebeğin parmak hareketleri ile psikomotor kuvvetlerinin gelişmesi sağlanmaktadır.
- Çocukların günlük hayat içerisinde kendi ihtiyaçlarını karşılamak adına yapabilecekleri uygulamaları yapmaları da el becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bu uygulamalar arasında yemek yedikleri tabağı kaldırmaları, kıyafetlerini katlamaları, sularını doldurmaları gibi yaşına göre yapabileceği işler yer almaktadır
- Bebeklerin yemek yemeye başladıkları dönemden itibaren yemeklerini kendi kaşık ve çatalları ile yemelerinin sağlanması da el becerilerinin gelişesine katkıda bulunmaktadır.
Çocukların El Becerilerinin Geliştirilmesi İçin Hangi Aktiviteler Yapılabilmektedir?
Çocukların el becerilerini geliştirmek adına yapılan pek çok aktivite bulunmaktadır. Bu aktivitelerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedirler;
- Origami: Origami, kağıtlardan figürler yapma sanatı olarak bilinmektedir. Origami yapımı ile birlikte çocukların hem zekalarının hem de el becerilerinin geliştiği görülmektedir.
- Resim: Kuru, pastel ya da sulu boyalar gibi boya çeşitleriyle yapılan resim çalışmaları, el becerilerinin artmasını sağlamaktadır. Bu aktivitelerin yapımında boyama kitaplarından, cetvel gibi çizim malzemelerinden ya da bazı şekillerden yardım alınabilmektedir.
- Boncuklarla Oynanan Oyunlar: Özellikle kız çocuklarının ilgilerini çektiği bir alan olan aksesuarların yapımı, el becerilerinin gelişmesini sağlamaktadır. İpe boncuk dizilmesi ile yapılan aksesuarlar, ince motor kuvvetlerini geliştirmektedir.
- Oyun Hamurları: Oyun hamurları ile şekiller yapılması da ince motor kuvvetlerinin gelişmesini sağlayan aktiviteler arasında yer almaktadır. Bu aktivite 3 yaşından sonraki çocuklar için uygun görülmektedir.
Çocukların El Becerilerinin Geliştirilmesi Konusunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuklarda el becerisi geliştirme yöntemlerinin uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan ilki, çocukların yapmaları önerilen aktivitelerin yaşlarına uygun olarak seçilmesidir. Çocukların yaşlarına uygun olmayan aktiviteleri yapmaya çalışmaları durumunda bu aktiviteden uzaklaştıkları ve isteksizlik duydukları görülebilmektedir. Bu durumun nedeni olarak, aktiviteleri yapamamaları ile birlikte doğan yetersizlik hissi gösterilmektedir. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise, özellikle bebeklerin kendi yemeklerini yedikleri ve aktivite yaptıkları durumlarda yalnız bırakılmamalarıdır. Aksi durumlarda yutabileceklerinden fazla besini ağızlarına götürmeleri ya da aktivite malzemelerini yutmaya çalışmaları ile birlikte boğulma durumu gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle mutlaka bu uygulamaların belli bir yaşa kadar gözetim altında yaptırılması önerilmektedir.
(Haber Merkezi)