Demir Eksikliği Pek Çok Sağlık Sorununa Yol Açıyor

featured

Demir eksikliği, çok sık rastlanılan bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Halk dilinde kansızlık olarak bilinen demir eksikliği, hemoglobin miktarının azalmasına bağlı olarak gelişmektedir. Demir eksikliğinin önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda kişilerin bazı beslenme önerilerine uymaları gerekmektedir.

Demir Eksikliği Neden Oluşur?

Demir eksikliği oluşumunda pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler arasında kansızlık, folik asit ve B12 vitamini eksikliği sıklıkla görülmektedir. Demir eksikliği tedavisi yapılmadığında beraberinde başka rahatsızlıklara da sebep olabildiği bilinmektedir. Demir eksikliğinin yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da gerçekleşebildiği görülmektedir. Demir eksikliği yaşayan kişilerin genellikle çay, kahve tüketimlerini çok fazla miktarda gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Bu anlamda kişilerin demir eksikliğini gideren besinler bakımından zengin olarak beslenmesi ile birlikte bu durumun önüne geçilebilmektedir.

Demir eksikliği, beslenme ve diğer faktörler dışında demirin bağırsaklar tarafından yeterince emilmemesi gibi fizyolojik faktörlerle de oluşabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü oluşan demir eksiklikleri de doğru beslenme planları ile desteklenmektedir.

Demir Eksikliğine Karşı Beslenme Önerileri Nelerdir?

Kadınların ve erkeklerin günlük almaları gereken demir miktarı değişmektedir. Bu anlamda kişiler, almak durumunda oldukları demir miktarına göre beslenme programı oluşturmaktadırlar. Demir bakımından zengin içeriğe sahip besinler arasında; kırmızı et, dana ciğeri, ıspanak yer almaktadır.

 Aynı zamanda demir eksikliği yaşayan kişilerin, ana öğünler dışında ara öğünlerinde de demir içeriği yüksek besinler tercih etmeleri önerilmektedir. Bu besinler arasında kuru üzüm, Antep fıstığı ve bitter çikolata yer almaktadır. Yarım bardak kuru üzüm ve 50 gram Antep fıstığı tüketiminin günlük demir ihtiyacının yaklaşık olarak %25’ini karşılayabildiği bilinmektedir.

Demir içeriği yüksek bakliyatlar arasında ilk sırada mercimek gelmektedir. Bir bardak mercimek tüketiminin, günlük demir ihtiyacının %40’ını giderdiği bilinmektedir. Bu besinler dışında bol yeşillik, kuru baklagiller, yumurta, pekmez, üzüm, balık ve tavuk eti tüketimi de önerilmektedir.

Demir eksikliği problemi yaşayan kişilerin dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta, kalsiyum içerikli yoğurt, ayran, süt, peynir gibi besinleri yemeklerin yanında tüketmemeleridir. Kalsiyumun demir emilimini gerçekleştirdiği bilindiğinden, bu besinler ara öğünlerde tüketilmelidir.

Demir Eksikliğinde Yenmesi ve Yenmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Uzmanlar tarafından demir eksikliği yaşayan kişilere yenmesi ve yenmemesi gereken besinler belirtilmektedir. Uzmanların demir eksiliği yaşayan kişilere taze meyve ve sebze tüketimi, kuru baklagiller, kayısı, üzüm ve C vitamini gelmektedir. C vitamini tüketimi, demirin bağırsaklardan emilimini arttırmaktadır. Bu anlamda içerisinde bol miktarda C vitamini bulunan turunçgillerin tüketimi önerilmektedir. Aynı zamanda B12 vitami alımı da demir ekliliğine iyi gelmektedir.

Demir eksikliğine karşı beslenme programları içerisinde bulunan ve yenmemesi önerilen besinler arasında iyi pişmemiş kuru baklagiller, posa oranı yüksek gıdalar yer almaktadır. Çay ve kahvenin yemekten hemen sonra ve yemek sırasında tüketilmesi de demir emilimini azaltmaktadır. Aynı zamanda süt ve kepek içerikli besinlerin de yemek sırasında tüketilmemesi önerilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Demir Eksikliği Pek Çok Sağlık Sorununa Yol Açıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir