Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, ultra işlenmiş gıdaların erken yaşlarda bağırsak kanserine yol açabileceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Uğur Coşkun, ultra işlenmiş gıdalarla ilgili yapılan çalışmalara dikkat çekerek, bu gıdaları fazla miktarda tüketenlerin %45 oranında daha fazla adenoma kolorektal kanser öncüsü geliştirdiğini vurguladı. Coşkun, bu tür gıdaların erken yaşlarda bağırsak kanseri riskini artırabileceğini belirtti.
“Çalışma, ultra işlenmiş gıdaların yüzde 45 daha fazla adenoma kolorektal kanser öncüsü geliştirdiğini ortaya koydu”
Coşkun, konuya ilişkin “Sosis, salam, hazır çorbalar, kola, patates cipsleri gibi ultra işlenmiş gıdalarla ilgili şimdiye kadar yapılan araştırmalar, bu gıdaların tüketiminin diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin görülme riskini artırabileceğini göstermiştir. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada, yaklaşık 30 bin kadının diyet ve endoskopi verileri incelendi. Ultra işlenmiş gıdaları fazla miktarda tüketen bireylerin, az tüketenlere kıyasla %45 daha fazla adenoma kolorektal kanser öncüsü geliştirdiği tespit edildi. Chan ve arkadaşlarının bu çalışmasının sonuçları JAMA Oncology dergisinde yayımlandı” dedi.
“Erken başlangıçlı kolorektal kanserle ilişkilendiren ilk çalışma oldu”
Katılımcıların tamamının 50 yaşından önce en az iki defa kolonoskopi yaptırdığını belirten Coşkun, “Çalışmada, hazır yemekler, paketli atıştırmalıklar, yüksek şeker, tuz, doymuş yağ içeren ürünler ve bol katkı maddesi barındıran endüstriyel gıdaların günlük tüketim miktarları incelendi. Daha önce ultra işlenmiş gıdalar ile genel kolorektal kanser arasında bir ilişki bulunmuştu, ancak bu çalışma, ultra işlenmiş gıdaları erken başlangıçlı kolorektal kanserle ilişkilendiren ilk çalışma oldu” ifadelerini kullandı.
“Ultra işlenmiş gıdaların yüksek tüketimi erken başlayan kolorektal kanserin sebepleri arasında yer alabilir”
Çalışmanın sonuçlarını özetleyen Uğur Coşkun, “Ultra işlenmiş gıdaların yüksek tüketimi, örneğin günde 5-10 porsiyon, bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir ve erken başlayan kolorektal kanserin sebepleri arasında yer alabilir. Bununla birlikte, ultra işlenmiş gıda tüketiminin doğrudan kolon kanserine neden olabileceğine dair elimizde hala net bir bilgi yok. Diyet tek başına bu artışı açıklamıyor. Ancak veriler, ultra işlenmiş gıdalardan uzak durmanın erken yaşta kolon kanseri riskini azaltma stratejisi olabileceğini gösteriyor. Erken yaşlarda kolon sağlığını korumak için, şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek; lif, vitamin ve mineral yönünden fakir, yapay katkılar, renklendiriciler ve tatlandırıcılar içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak ve daha çok sebze, meyve, tam tahıllı ürünler gibi yüksek lif içeren doğal besinleri sık tüketmek gerekir” dedi.
(İHA)