Yaz Aylarında Kene Isırığına Dikkat!

featured

 Kene ısırması, havaların ısınması sonrasında oldukça rastlanan bir durumdur. Kene ısırığı vakaları ile birlikte kırım kongo kanamalı ateşinin de gözlemlendiği durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kene ısırığı sonrasında yapılması gereken eylemler bilindiği ve gerekli tedbirler alındığı sürece bu durumun ortaya çıkma olasılığı azalmaktadır.

Kene Isırması ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Genellikle sıcak havalarda ve yeşillik alanlarda meydana gelen kene ısırıkları, belirli bir süre içerisinde tedavi edilemezse kırım kongo kanamalı ateşine sebebiyet verebilmektedir. Kene ısırması zararları arasında yer alan, insan vücudunda enfeksiyonlara sebebiyet verme durumlarının gerçekleşmesi için yaklaşık 24 saat süre boyunca kalmaları gerekmektedir. Bu sebeple müdahalelerin 24 saat içerisinde mutlaka yapılması gerekmektedir.

Kene ile bulaştığı bilinen kırım kongo kanamalı virüsü, dünyanın en tehlikeli virüsleri arasında yer almaktadır. Bu virüs çeşidinin ateş ve kanama ile birlikte seyredildiği bilinmektedir. Kırım kongo kanamalı ateşi, çok sık görülen bir hastalık olamaması ile birlikte sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu ülkeler için bir tehdit niteliği taşımaktadır.

Kenelerin ilk bulaş yolunda ilk vektörün kendileri olduğu bilinmektedir. Fakat ileri vakaların genelde insandan insana bulaş yoluyla gerçekleştiği bilinmektedir. Hastalığın deri veya mukozal yolla virüs içeriği bulunan kana temas edilmesi ile gerçekleşmektedir.

Kene Isırması ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Kene ısırığı ve sonrasında kırım kongo ateşi oluşumunda kuluçka süresi 1-3 gün arasındadır. Kırım kongo kanamalı ateşi belirtileri arasında birden başlayan baş ağrısı, eklem ağrıları, baş dönmesi, yüksek ateş, bel ve karın ağrıları ve kusma yer almaktadır. Aynı zamanda bazı kişilerde yüzde ve boyunda şişlik, kızarıklık, damakta kırmızı noktaların oluşumu da görülebilmektedir.

Kırım kongo kanamalı ateşinin daha ileriki seviyelerde ise cilt altı kanamalara sebep olduğu görülmektedir. Aynı zamanda şiddetli burun kanamaların da görüldüğü bilinmektedir. Kanamalar tedavi edilmediğinde bir hafta içerisinde iç kanamaya sebep olabilmektedir. Sonrasında ise karaciğerlerde, böbreklerde ve dolaşım bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bu sağlık problemlerinin görülmesinin ise ölümle dahi sonuçlanabildiği bilinmektedir.

Kene Isırığı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tedavisi

Kene ısırması tedavisi yapılırken öncelikli olarak en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir. Kenenin en kısa sürede çıkarılması, mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır. Evde cımbız, vazelin, eldiven gibi yöntemlerle çıkarılması kesinlikle önerilmemelidir. Uzman tarafından ve belirli tekniklerle çıkarılan keneler vücutta kalıntı bırakması riskini en aza indirmektedir.

 Kırım kongo kanamalı ateşinde ise tedavinin ilk amacı hastayı desteklemektir. Bu amaçla sıvı ve elektrolit bozukluklarının dengelenmesi sağlanarak, gerekli durumlarda oksijen desteği verilmektedir. Kırım kongo kanamalı ateşinin ikinci safhasında ise uzmanlar tarafından çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerdeki amaç vücuttaki virüsün antiviral ilaçlar ile tedavi edilmesidir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yaz Aylarında Kene Isırığına Dikkat!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir