Artan Fiyatlara Karşılık Kendi Sebzenizi Yetiştirin

featured

Organik sebze yetiştirmek, son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan bir yöntem olarak bilinmektedir. Tarım ilaçlarının ve hormonların sebep olduğu etkiler, son zamanlarda giderek artmakta olup insanların bu konu hakkındaki farkındalıklarının giderek arttığı gözlemlenmektedir. Bu anlamda organik tarım yöntemi ile üretilen ürünlerin alımına, hobi bahçelerine ve organik pazarlara yönelimin de aynı oranda arttığı görülmektedir.

Organik Sebze Nedir?

Organik sebze, kimyevi herhangi bir gübre, tarım ilacı, hormon kullanımının görülmediği, bu anlamda üretimlerinin doğal yollarla gerçekleştirildiği ürünlere verilen bir isimdir. Genellikle doğal ürünlerle organik ürünlerin karıştırıldığı gözlemlenmektedir. Bu anlamda organik ürün alımında sertifikaların sorgulanması gerekmektedir.

Resmî gazete yer alan bilgiye göre, organik ürünlerde kullanılan her türlü maddenin denetlenmesi ve sertifikalandığı bilinmektedir. Bu sebeple sertifikaya sahip organik ürünlerin alımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Organik ürünlerin diğer ürünlere göre daha yüksek fiyatlı olarak satılması, doğal tohumların kullanılması ve suni gübre kullanılmaması ile bağdaşlaşmaktadır. Aynı zamanda organik ürünlerin, konvansiyonel ürünler ile de karıştırıldığı görülmektedir. Bu anlamda organik ürünlerin sağlık açısından yararlı olması ile ilgili bir gereklilikleri bulunmadığı bilinmelidir.

Organik Sebze Yetiştiriciliği Nedir?

Organik sebze yetiştiriciliği sebzelerin yetiştirilme aşamalarında; sentetik gübre, pestisit, hormonlar, hayvan yemlerinde yer alan katkı maddeleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar gibi maddelerin kullanılmadığı yetiştirme yöntemidir. Organik tarım yapılmasının amaçları arasında; çevrenin korunmasına ve temiz kalmasına katkıda bulunmak, genetiği değiştirilmiş maddelerin insan ve hayvan vücutlarına verilmesini engellemek yer almaktadır.

Organik sebze yetiştiriciliğinin 1990 yılından itibaren giderek yaygınlaşarak, günümüzde önemli bir yer edindiği görülmektedir. Organik tarım yapımında, bazı elementlerin toprağa verilmesi ile ilgili izinler bulunmaktadır. Bu elementlerin ve insan sağlığı için zararı olmayan ilaçların kullanımı organik tarımda kabul görmektedir. Aynı zamanda organik tarım yapan kişilerin, bu tarım şeklini doğru bir şekilde yaptıklarına dair bir sertifika bulundurmaları gerekmektedir.

Organik Sebze Yetiştirmede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Organik sebze yetiştiriciliğinin daha verimli olarak gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan bir tanesi sebzelerin bol güneşe maruz kalmalarıdır. Organik sebze üretiminde, ürünlerin günde ortalama 8 saat güneş ışığına maruz kalmaları gerekmektedir. Güneş ışığından sonraki en önemli nokta ise topraktır. Verimli bir toprakta çok daha iyi bir şekilde organik sebze üretimi yapılabilmektedir.

Organik sebze yetiştirirken, dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise gübrelemedir. Gübrelerin yanmış, dinlenmiş ve bir süre bekletilmiş olması gerekmektedir. Aynı zamanda doğal yapraklar ve bitki çürüklerinin toprağa serilmesi ile birlikte yararlı bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşturulmalıdır. Yararlı bakteriler, toprak kalitesini arttırmada önemli bir etkendir. Organik tarım yapımında sulamanın da büyük önemi bulunmaktadır. Yeni ekilen tohumların her gün sulanması gerekmektedir. Fide ekimi sonrasında ise en az 2-3 günde bir sulamaya ihtiyaç duyulmaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Artan Fiyatlara Karşılık Kendi Sebzenizi Yetiştirin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir