Çevre Dostu Yaşam: Sürdürülebilirlik İçin Pratik Adımlar 

featured

Çevre dostu yaşam doğal kaynak ve enerji tüketiminin minimum seviyede tutulduğu yaşam stili olarak ele alınabilir. Hemen her sektörde üretimin çok büyük bir hız ile artıyor ve buna bağlı olarak insan nüfusunun da durdurulamaz şekilde hızlanarak artıyor olması hammaddeye duyulan ihtiyacın da aynı oranda artmasına neden oldu. Sektörlerde üretim yapılırken kullanılan hammaddeler doğal hammaddeleri ise büyük bir hız ile azaltıyor. Durum böyle olduğundan dünyada bulunan doğal hammaddeleri büyük bir hız ile kullanıyor olmak pek çok açıdan riskli ve tehlikeli bir durum oluşturuyor. Geleceğini düşünen herkesin atması gereken pratik adımlar, sürdürülebilir bir yaşamadığını önemli bir rol oynuyor ve çevre dostu bir düzen sağlıyor.

Enerji Tüketimini Minimum Seviyede Tutmak

Enerji ihtiyacının yarısından fazlası fosil kaynaklı yakıtlardan üretiliyor. Bu durum ise küresel ısınmayı en çok etkileyen faktörlerin başında geliyor. Enerji tüketiminin minimum seviyede tutmak ve azaltmak adına atılacak en küçük adım dahi küresel ısınmanın önüne geçme konusunda önemli bir rol oynuyor. Enerji tüketiminin minimum seviyede tutmak için;

  • Lüzumsuz yere açık olan lambalar kapatılabilir,
  • Dekorasyon amacıyla kullanılan ışıklandırma sistemleri iptal edilebilir,
  • Çamaşır kurutucu kullanmak yerine balkonda kurutma yapılabilir,
  • Geleneksel ampuller yerine tasarruflu ampuller tercih edilebilir.

Su Tüketiminde Bilinçli ve Dikkatli Olmak

Dünyanın %70’ten fazlası su ile kaplı olmasına rağmen insanlık tarafından kullanılabilecek kısım yalnızca %0,5. Elbette bu oranın dünyadaki nüfusun her geçen gün arttığı göz önünde bulundurulduğunda yeteceğini düşünmek mantıklı değil. Türkiye suya erişimi olan şanslı ülkelerden biri olmasına rağmen su tüketiminde bilinçli kazanamadığımız takdirde kısa süre içerisinde çok ciddi problemler ile karşılaşacağımızı mutlaka dile getirmek gerekiyor.

  • Damlatan muslukların altına kap koyarak biriken suyu kullanabilirsiniz,
  • yeşillikleri yıkadığınız ya da yumurta kaynattığınız suyu çiçeklerinizi vererek değerlendirebilirsiniz,
  • Balkon gibi alanları yıkamak yerine silmeyi tercih edebilirsiniz.

Tek Kullanımlık Ürün Kullanımını Azaltmak

Dışarı çıktığınızda marketten aldığınız su ya da piknik yaparken kullandığınız plastik çatal ve bıçakların ekolojik sistem için ne kadar tehlikeli olduğunu dile getirmek kesinlikle yanlış değil. Bu gibi alışverişleriniz için nadiren olduğunu dile getiriyor ve bu sebeple dünya için zararlı olmadığını düşünüyorsanız maalesef bu yargının tamamen yanlış olduğunu dile getirmek gerek. Tek kullanımlık ürün kullanımını minimum seviyede tutmak doğada çözülmeyen plastik kullanımına da engel oluyor. Tek kullanımlık ürün kullanımını minimum seviyede tutmak için;

  • Dışarı çıkarken yanınızda su taşıyabilir,
  • Planlı gezileriniz için mutfak malzemeleri kullanabilir,
  • Plastik pipet kullanımını bırakabilir,
  • Plastik poşet yerine bez poşetler tercih edebilirsiniz.

Bu gibi hayatınıza kolaylıkla entegre olabilecek adımlar çevre dostu yaşam konusunda önemli bir destek sağlıyor. Siz de bu sayede toplum bilinci konusunda kendinizi geliştirebilir ve dünya için küçük olsa dahi kendiniz için önemli bir adım atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çevre Dostu Yaşam: Sürdürülebilirlik İçin Pratik Adımlar 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir