EKONOMİK KALKINMA VE ÜNİVERSİTE

EKONOMİK KALKINMA VE ÜNİVERSİTE

Sanayi ekonomisine geçişle birlikte belli bölgeler ekonomik anlamda çok hızlı bir şekilde gelişme kaydederken, diğer bölgelerin aynı hızı yakalayamadıkları görülmektedir. Bu aşamada bölgeler arasında önemli eşitsizlikler görülmektedir. Bu farklılıkların aşılması adına bir takım politikaların uygulanması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bölgesel kalkınmadaki ana etmen ülkedeki tüm bölgelerin homojen yapıya sahip gelişmişlik seviyesine erişmesidir.

1960’lı yıllardan bu yana özellikle birçok Avrupa ülkelerinde yüksek öğretim kurumları, bölgesel kalkınmada önemli bir aracı rol üstlenmektedir. Gelişmemiş birçok Avrupa ülkesinde yeni yüksek eğitim kurumları kurularak gelişmişlik seviyesi aynı düzeye çekilmeye çalışılmıştır. Akabinde kurulan bu kurumlar, kuruldukları bölgede çok yönlü (sosyal, ekonomik, kültürel) gelişme sağlayarak, bu hipotezi doğrulamıştır.

Yeni teknoloji son dönemde bilgi toplumunu oluşturmuştur. Fiziksel güç yerine artık beyin gücü söz konusudur. Enformasyon çağından bilgi toplumuna geçişte emek gücü yerini artık beyin gücüne bırakmıştır. Bilimin dogmatizm kıstaslarından kurtulup özgün bir sürece girmesi ise üniversiteler aracılığıyla gerçekleşmiştir. Dolayısıyla ekonomik kuruluşlar (sanayi ve ticari) ile üniversite arasında yaratılacak olan sinerji ve yeni gelişen beyinler, beyin güçleri ile ülkeler ya da bölgeler üstün rekabet gücünü elde edeceklerdir.

Gerede’de yeni açılan ve 4 yıllık eğitimine henüz başlanan Bankacılık ve Finans Bölümü yukarıda bahsettiğimiz konulara istinaden kentin gelişimi ve kalkınmasında önemli katkılar sağlayacaktır. Gerede haklına hayırlı olması dileğiyle….

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EKONOMİK KALKINMA VE ÜNİVERSİTE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 15 Kasım 2012, 15:49

    Saygıdeğer Hocam Yazınızın eksik olduğunu düşünmekteyim, Fikirler elbette önemlidir ancak fikrinizin bir sisteme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum yeni nesil eskilere nazaran gelişime daha açık ancak onlarda da merak yok dolayısı ile insanları yönlendiren bir Belediye Ünivetsite Vatandaş 3lüsü kurulmalı her ilçede çok zor olduğunu zannetmiyorum bu organizasyonun yükünü belediyeler taşırsa şayet ilçe ekonomisi değil şehirden de söz etmiyorum ülke ekonomisinde sıçrama yaratabiliriz diye düşünüyorum.

    Cevapla