HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ

Kıymetli okuyucularım, çalışma hayatımızı düzenleyen yasalarımızın başında 4857 sayılı iş kanunumuz ve 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunumuz gelmektedir.
Çalışma hayatımızla ilgili her türlü tüzük ve yönetmelikler bu kanunlara uygun olarak çıkartılır. Devletin görevi mevzuatı uygulatmak ve denetlemek, işveren ve işçilerimiz de mevzuata uymak zorundadır.
İş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi daha azı belirtilmemiş ise 45 saati geçemez.45 saatin üstündeki çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir. Çalışan fazla mesaisini %50 zamlı ücret olarak alabileceği gibi, serbest zaman olarak da kullanabilir.
Serbest zaman kullanımı ise her bir saat fazla mesai için bir saat otuz dakikadır. Yani haftada 10 saat fazla mesai yapan çalışanımız 6 ay içerisinde kullanılmak şartıyla istediği zaman 15 saat tatil yapabilir. Ücretlerinde serbest zaman için kısıtlama yapılamaz.
Mevcut mevzuatımıza göre fazla mesai yıl içerisinde 270 saati geçemez. İş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi 45 saatten az belirtilmişse, örneğin 35 saat ise 45 saate kadar olan kısım fazla süreli çalışma,45 saatten sonraki çalışma da yine fazla mesai olarak değerlendirilir.
Çalışanımız fazla süreli çalışmasını %25 zamlı ücret olarak alabileceği gibi,her bir saat fazla süreli çalışmasına karşılık bir saat on beş dakika serbest zaman olarak da kullanabilir.
Yukarıda belirtildiği gibi serbest zaman kullanımı 6 ay içerisinde olmalıdır.
Değerli okuyucularım, çalışma hayatı ve iş güvenliği ile ilgili yazılarımızın konusunu sizlerden gelen sorular teşkil etmektedir.
Bu konuyla ilgili her türlü soru ve sorunlarınıza bu köşeden cevap vermeye çalıştığım için, sizin sorularınız benim için yönlendirici olmaktadır.
Sorularınız için mail adresim: h-h-ayan@hotmail.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Değerli hocam. Bu anlattıklarınız tamamen kitapta. Uygulayıcı, denetim ve ifa olmadığı müddetçe bu köşede olduğu gibi yıllarca askıda olur bu hususlar. Nacizane önce denetmen ve uygulayıcıları köşenizden uyarsanız belki daha faydalı olur düşüncesindeyim.

    Cevapla