Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli uyarılarda bulundu. Dr. Yılmaz, bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde, yağışların bol olduğu mevsimlerde arttığını belirtti. Doğada bulunan mantarların zehirli olup olmadığını ayırt etmenin zor olduğunu ifade eden Yılmaz, “Rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalı” dedi.
Mantar zehirlenmesinin belirtilerinin 2 ile 6 saat içinde ortaya çıktığını açıklayan Yılmaz, “Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor” şeklinde konuştu.
Dr. Yılmaz, vatandaşların doğada yetişen mantarları tüketmemesi gerektiğini, bunun yerine bandrollü kültür mantarlarını tercih etmeleri gerektiğini tekrar hatırlattı. Ayrıca, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu, bilgi almak isteyen vatandaşların 114 numaralı telefonu arayabileceklerini de sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)