Bolu’da Öğrencilerin Gözünden Bir Örnek İnsan: Fuat Sezgin

Fuat Sezgin Konferans 1

Bolu Canip Baysal Ortaokulu ve Şehit Ozan Özen Ortaokulu öğrencileri, “Örnek İnsanlar Kitap Projesi” kapsamında düzenlenen “Fuat Sezgin” temalı programla tarihe önemli bir katkı sağladı. Program, müdürlüğün konferans salonunda gerçekleşti.

Öğrenciler, Türk bilim dünyasının öncülerinden Fuat Sezgin’in hayatını ve çalışmalarını detaylı bir şekilde inceledikleri sunumlarını, müdürlük konferans salonunda büyük bir ilgiyle sundular. Program, öğrencilerin görsel unsurlarla zenginleştirilmiş etkileyici sunumlarıyla dikkat çekti.

Fuat Sezgin Konferans 2

Öğrencilerin, tarihte önemli bir yer edinmiş şahsiyetleri daha yakından tanımalarını amaçlayan bu proje, öğrencilere bilgi ve idrak kazandırma hedefini taşıyor. Program, öğrenciler arasında soru-cevap kısmıyla interaktif bir şekilde sona erdi.

İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek öğrencilere başarılar diledi. Eğitimde bu tür etkinliklerin, öğrencilerin kültürel ve tarihi birikimlerini artırma açısından önemine vurgu yaparak, genç neslin bu tür projelerle daha fazla etkileşime geçmesini teşvik etti.

Fuat Sezgin Konferans 3

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?

Bitlis’te 24 Ekim 1924’te dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum’da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943’te İstanbul’a geldi.

Sezgin, 1951’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı.

Fuat Sezgin

“Buhari’nin Kaynakları” konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954’te doçent oldu. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari’nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak, 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin açılmasında öncü rol oynamıştır.

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018’de 94 yaşında hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Almış Olduğu Ödüller Şöyledir:

· Kral Faysal Ödülü (1978)

· Frankfurt am Main Goethe Plaketi (1980)

· Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası (1982)

· Almanya Üstün Hizmet Madalyası (2001)

· İran İslami Bilimler Kitap Ödülü (2004)

· Hessen Kültür Ödülü (2009)

· T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü (2013)

2019 senesi Cumhurbaşkanlığı tarafından “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edilmiştir.

(Haber: Hüseyin Calp)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bolu’da Öğrencilerin Gözünden Bir Örnek İnsan: Fuat Sezgin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir