Dolar kuru sil baştan oldu: Dolar kurunda 21 sene sonra bir ilk…

featured

Seçimlerin geride kalmasının ardından yükselen dolar kuru dikkatleri üzerine çekerken, Merkez Bankası’nın yeni başkanı olan Hafiza Gaye Erkan’dan milyonları etkileyecek bir demeç geldi.

DOLARA MÜDAHALE DÖNEMİ SONRA ERDİ
Doların yükseliğiği zamanlarda başvurulan arka kapı dolar satma adetine isim vermeden değinen Erkan, bunun da sona ereceğini belirtti.

Ekonomim gazetesinin haberine göre, Gaye Erkan birinci önceliğin enflasyonla mücadele olduğuna işaret etti Önümüzdeki dönem için güçlü TL’ye vurgu yapan Erkan, kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacağını ifade etti.

Aynı zamanda,, döviz kurunu baskılama amaçlı “makro ihtiyati önlemler”in de kademeli olarak kaldırılacağını kaydetti.

TCMB REZERVLERİNDE TARİHİ ARTIŞ 

Öte yandan, geçtiğimiz hafta net uluslararası rezervlerde tarihin en yüksek haftalık artışı gerçekleşti.

Net uluslararası rezervler bir haftada 8,5 milyar dolar arttı.

Merkez Bankası verilerine göre net rezervlerde bundan önceki en hızlı artış 2002 yılında Şubat ayının ilk haftasında yaklaşık 8,2 milyar dolarla gerçekleşmişti.

PİYASALARDA SON DURUM

Türk Lirası karşısında rekora doymayan ve bayram tatiline Türk Lirası karşısındaki rekor seviyede yatay seyirde başlayan piyasalar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran 2023 enflasyon verilerini açıklayacağı yeni haftaya da kaldığı yerden başladı.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin ardından yükselişe geçtikten sonra, TCMB’nin yeterli bulunmayan faiz artırımı kararıyla birlikte zirveye tutunan hem döviz hem de değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki acı rekorları tüm hızıyla sürüyor.

Son bir ayda TL’deki değer kaybının hızlanmasıyla Türk Lirası, bu yılın başından beri dolara karşı yüzde 30’a yakın değer kaybetti. Seçimlerin ilk turunun olduğu 14 Mayıs’ta 19,60 seviyesinde seyreden Dolar 26,25 TL’yi, Euro/TL de 28,40 TL’yi, Gram altın da 1.623 TL’yi görerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı.  Ekonomistlere göre dolar/TL kurunun bundan sonra göreceği seviyeyi, yine Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz politikası ve sıkılaşmanın hangi hızda kaydedileceği etkileyecek.

Güne 25,99 TL’den başlayan Dolar 26,07 TL’den, 28,39 TL’den başlayan Euro 28,39 TL’den, 1.920 Dolar’dan başlayan Ons altın 1.914 Dolar’dan, 1.604 TL’den başlayan Gram altın 1.604 TL’den, 2.639 TL’den başlayan Çeyrek altın 2.635 TL’den fiyatlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dolar kuru sil baştan oldu: Dolar kurunda 21 sene sonra bir ilk…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir