1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kastamonu’da Yeni Mısır Kurutma Tesisi Faaliyete Geçti

Kastamonu’da Yeni Mısır Kurutma Tesisi Faaliyete Geçti

kastamonuda yeni misir kurutma tesisi faaliyete gecti JgcOhVRP.jpg

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Çetmi köyünde, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan mısır kurutma tesisi, çiftçilerin ürünlerini katma değerli bir şekilde satmalarına imkan tanıyor.

Bu kapsamda hayata geçirilen proje, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde, 2 milyon 72 bin TL bütçeye sahip. Bu bütçenin 1 milyon 450 bin TL’si KUZKA tarafından karşılandı. 18 aylık bir süreçte Çetmi köyünde trafo, silo ve kurutma makinesi yatırımları ile modern bir tesis oluşturuldu. S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği tarafından yönetilen tesis, tarımsal üretimi teşvik etmeyi ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.

Yıllık hedef 850 ton kurutulmuş mısır

Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte Kastamonu’da yıllık 850 ton kurutulmuş mısır üretim kapasitesine ulaşılması öngörülüyor. İlk olarak 168 kooperatif ortağının kullanacağı tesisten, çevredeki yaklaşık 250 çiftçinin yararlanması planlanıyor. Ayrıca, bölgedeki 10 köye hizmet verecek tesis, tarım sektöründe yeni bir iş alanı yaratacak.

Üreticiye eğitim, istihdam sağlayacak

Tesis bünyesinde dört kişilik istihdam sağlanacak; bir ziraat mühendisi ve bir teknik personel sürekli görev alacak. Projeye dahil olarak, “mısır kurutmanın püf noktaları” ve “küf oluşumunun sakıncaları” gibi konularda yapılan eğitimlerle yaklaşık 250 çiftçiye bilgi desteği verildi.

Modern yöntemle kurutma işlemi yapılacak

Kastamonu’da mısır üretiminin sınırlı kalmasının başlıca nedeni, yüksek nem oranına sahip mısırın pazarlanmasının zorluğudur. Hasat sırasında nem oranı yüzde 25’e kadar yükselen mısırın uzun süre saklanabilmesi için bu oranın yüzde 14’ün altına indirilmesi gerekmektedir. Yeni tesis, küf ve bozulma riskini minimize ederek ürün kalitesini koruyacak ve çiftçilere önemli bir avantaj sunacak. Mısır kurutma tesisinde nem oranı, yüzde 25’lerden yüzde 12’lere kadar düşürülerek daha uzun süre saklanabilmesine imkan tanıyacak. Böylece çiftçiler, ürünlerini il dışına taşımadan uygun imkanlarla kurutarak saklayabilecekler.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da Yeni Mısır Kurutma Tesisi Faaliyete Geçti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip