Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İtfaiye Daire Başkanlığı, 2025 yılının ilk dört ayında toplam 1388 hayvanı kurtardı.
Yangın, deprem, sel ve heyelan gibi acil durumlara müdahale eden itfaiye ekipleri, bazen ağaçta mahsur kalan kedileri, bazen de insanların yaşam alanlarına giren yılanları yakalamak için çaba gösterdi.
Ekipler, bu süre zarfında 1058 kedi, 100 köpek, 185 kuş, 16 yılan ve farklı türlerde 29 hayvanı kurtarmayı başardı. Şehir hayatında sıkça karşılaşılmayan kirpi, baykuş, leylek, yılan, şahin ve sansar gibi hayvanları da sağlıklı bir şekilde kurtaran itfaiye, bu kurtarma operasyonlarını büyük bir titizlikle gerçekleştirdi.
“Yaşam Alanlarına Bırakıyoruz”
İtfaiye Dairesi Başkanlığı AR-GE ve Halkla İlişkiler Amiri Fatih Güler, itfaiye ekiplerinin her canlıya yardım etme bilinciyle hareket ettiğini belirtti. Güler, “Bir insanın hayatı bizim için ne kadar kıymetliyse, can dostlarımız, hayvanlarımızın canını kurtarmak, onlara yardımcı olmak bizim için çok önemli.” şeklinde ifade etti.
Güler, tehlikeye düşen her canlıyı kurtarmak için ellerinden gelen fedakarlığı gösterdiklerini vurguladı. “2025 yılının ilk dört ayında 1058 kedi, 100 köpek, 185 kuş, 16 yılan ve 29 da çeşitli türden endemik hayvanları kurtarmış bulunmaktayız. En çok kedi kurtarıyoruz çünkü kediler daha hareketli oldukları için ağaçlara tırmanıyorlar ve sıkışabiliyorlar. Mahsur kaldıkları yerlerden kurtarıp tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz.” dedi.
“Anız Yakma Ekosisteme Zarar Veriyor”
Güler, anız yakma uygulamasının hayvanlara ve ekosisteme zarar verdiğine dikkat çekerek, “Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde anız yakılıyor. Ancak orada yanan sadece otlar değil; bazıları endemik olan yararlı hayvan türleri de zarar görüyor. Bu canlıların yok olması, ekolojik döngünün bozulmasına neden oluyor.” uyarısında bulundu.
Araçlarda Hayvan Sıkışmasına Dikkat
Fatih Güler, araçlarda hayvan sıkışmasına karşı da önlemler almanın önemine değindi. “Özellikle kedilerin araçlarda sıkışması sık görülen bir durum. Kışın yavru kediler sıcaklık arayışında motor kısmına girebiliyor. Bu nedenle araca binmeden önce kaputa vurmak önem taşıyor.” dedi. Ayrıca, vatandaşların, araçlarını çalıştırmadan önce 112’yi arayarak yardım istemeleri gerektiğini belirtti.
Yaz aylarında araç içine yılanların girmesinin sık görüldüğünü ifade eden Güler, “Kırsal alanda uzun süre park halinde kalan araçların gözle kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer yılan fark edilirse, yine 112 aranarak itfaiyeden yardım istenebilir.” şeklinde konuştu.
Güler, balkonlarda asılan filelerin güvercinlere zarar verdiğini de belirtti. “Güvercin içeri girmeye çalışırken fileyi göremiyor ve takılabiliyor. Bu tür durumlarda itfaiye ekipleri otomatik merdiven aracı ve polis eşliğinde olay yerine giderek kuşları kurtarıyor.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)