Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında gerçekleştirilen işbirliği, polen çeşitliliği ve yoğunluğunu bilimsel yöntemlerle ölçerek alerjik bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, “Ankara Alerjik Polen Bülteni” internet sayfası kurularak kamuoyuna önemli bilgiler sunuluyor.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Münevver Pınar, polenlerin alerjik hastalıklara yol açtığını ve bu durumun küresel iklim değişikliği ile bağlantılı olduğunu belirtti. Türkiye genelinde polen alerjisi oranının yaklaşık %30 olduğunu ifade eden Pınar, iklim değişikliğine bağlı olarak bitkilerin polen yayma dönemlerinin öne çekildiğini ve mevsimlerin uzadığını vurguladı.
Pınar, Türkiye florasında 12 binden fazla bitki türü bulunduğunu ve bunların %20’sinin alerjik reaksiyonlara neden olduğunu açıkladı. Her bitkinin alerjik reaksiyona yol açmadığını, özellikle gösterişli çiçek yapısına sahip ağaçlar ve otsu bitkilerden korkulmaması gerektiğini belirtti. “Mesela geçen hafta açmaya başlayan sakuralar, polen alerjisine neden olmaz. Asıl alerjik etkiye neden olan huş ağaçları, meşe ağaçları gibi bitkilerdir. Meşe ağaçları, atmosfere bir anda 300 milyar polen verebilir.” diyerek önemli bir noktayı vurguladı.
2021 yılında yapılan bir protokolle düzenli polen analizi gerçekleştirdiklerini belirten Pınar, “Ağaç, çalı, otsu, yabani otsu ve çayır polenlerinin yoğunluğunu web sayfamızda yer alan 3 günlük bültenle duyuruyoruz. Bu web sayfasını hazırlamamızdaki en önemli hedef, alerji ve astım hastalarının tedavilerine yardımcı olmak ve yaşam kalitelerini artırmaktır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bitkilerin polen yayma dönemlerini bilmenin tedavi süreçlerinde ne denli önemli olduğunu vurguladı.
Dr. Öğretim Üyesi Aydan Acar Şahin de polen izleme çalışmalarında kullanılan cihazlar hakkında bilgi verdi. “Polen tuzakları” adı verilen cihazların dakikada 10 litre hava çektiğini ve bu sayede polenleri tespit ettiklerini açıkladı. Şahin, “Günlük polen riski şeklinde yer alan bilgiler, bugün, yarın ve sonraki gün olarak 3 günlük polen verilerini içeriyor. Alerjik duyarlılığı olan hastalar, hava durumu takip eder gibi bu sayfayı takip ederek hangi polenlerin havada olduğunu görebilir ve dış ortam aktivitelerini buna göre planlayabilirler.” dedi.
(Haber Merkezi)