Ankara’da düzenlenen panelde, Avrupa’nın güvenlik mimarisi ve Türkiye’nin bu yapıdaki rolü ele alındı. Barış müzakereleri ve jeopolitik dengeler masaya yatırıldı.
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği öncülüğünde Goethe-Institut Ankara’da düzenlenen panelde, Avrupa’nın güvenlik mimarisi ve Türkiye’nin bu yapıda üstlenebileceği rol ele alındı.
Barış Müzakereleri Gündemdeydi
“Avrupa’nın Güvenliğini Şekillendirmek – Geleceğe Yönelik Rotayı Belirlemek” başlıklı panelin açılış konuşmalarını Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Henning Simon ile Bundeswehr Münih Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carlo Masala yaptı. Maslahatgüzar Simon, Türkiye’nin ev sahipliğinde 15 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenmesi planlanan Rusya-Ukrayna barış müzakerelerine atıfta bulunarak, panelin zamanlamasının anlamlı olduğuna dikkat çekti.
Avrupa’nın Karşı Karşıya Olduğu “Üç Başlı Tehdit”
Prof. Dr. Carlo Masala konuşmasında Avrupa’nın karşı karşıya olduğu üç temel tehdidi; yeni Rus emperyalizmi, ABD’nin Avrupa’dan çekilme eğilimi ve hibrit savaşlar olarak sıraladı. Masala, özellikle dezenformasyonun bir silah olarak kullanılmasının, Avrupa kamuoyunun liberal demokrasiye olan güvenini sarstığını ifade etti.
Panelde Türkiye’nin Güvenlikteki Yeri Tartışıldı
Gazeteci Barçın Yinanç’ın moderatörlüğünü yaptığı panel oturumunda, Prof. Dr. Masala’ya; SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Murat Yeşiltaş ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı eşlik etti.
Prof. Dr. Yeşiltaş konuşmasında çok taraflılık anlayışının güç kazandığını fakat kurallara dayalı uluslararası düzenin yıprandığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa güvenlik sistemine entegre olmak istediğini vurgulayan Yeşiltaş, AB’nin karar alma süreçlerinde Türkiye’ye yer vermeyen ancak güvenlik yükünü paylaşmasını isteyen yaklaşımı eleştirdi.
Almanya-Türkiye İlişkilerinde Yeni Dönem
Prof. Dr. Masala, Avrupa’yı etkileyen güvenlik risklerinin sadece AB ile sınırlı olmadığını ifade ederek, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in daha kapsayıcı bir Avrupa güvenlik koalisyonu kurma girişimlerine dikkat çekti. Masala, Almanya’nın bu kapsamda Türkiye ile daha güçlü savunma işbirliği kurma yönünde adımlar atabileceğini belirtti.
Türkiye’nin Jeostratejik Önemi Vurgulandı
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise AB, ABD ve Rusya’yı “üç ana güç merkezi” olarak tanımlayarak, bu aktörlerin Türkiye’nin jeopolitik konumunu göz ardı edemeyeceğini ifade etti. Türkiye’nin dış politikasını bu üç güç merkezi ile dengeli biçimde yeniden şekillendirme sürecinde olduğunu dile getirdi.
(AA)