Düzce’de gastronomi alanında uzman şef ve aşçıların yetiştirileceği Mutfak Atölyesi, Mutfak Sanatları Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) aracılığıyla yürüttüğü ve belediye tarafından uygulanan proje, “Mutfak Atölyesi Düzce Tarım Akademisinde Kuruluyor” başlığıyla hayata geçirildi.
“Gastronomi Düzce’nin kültürel zenginliğini yansıtıyor”
Açılışta konuşan Düzce Valisi Selçuk Aslan, kentin sahip olduğu sosyal ve kültürel çeşitliliğin mutfağına da yansıdığını belirterek, bu potansiyelin artık profesyonel şef ve aşçılarla daha da ileri taşınacağını vurguladı. “Kentin yemeklerine hakim şeflerin ve aşçıların yetiştirilmesiyle bu güçlü gastronomi ticari anlamda da güçlü olacak.” diyen Aslan, eğitim görecek 50 kadının 15’inin Beltur’da, 20’sinin ise belediyeye bağlı İş Kulübü aracılığıyla özel sektörde istihdam edileceğini, 15’inin ise kendi iş yerlerini kurmasının hedeflendiğini açıkladı.
380 yöresel yemek kayıt altına alındı
Düzce Belediye Başkanı, merkezin yalnızca bir restoran değil, bir eğitim ve kültür merkezi olduğunu söyledi. Beş yıl önce kurulan Mutfak Sanatları Merkezi ile kentin yemek kültürünü kayıt altına aldıklarını ifade eden Düzce Belediye Başkanı “Düzce’de evlerimizde yapılan 380 yemeğimiz var. Bunları kitapta topladık ve yapılacağı yer olarak da burayı belirledik.” dedi.
Merkezin sadece yemek sunulan bir yer değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir eğitim alanı olduğunu belirten Düzce Belediye Başkanı, teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı mutfak derslerinin de aynı çatı altında verileceğini kaydetti.
MARKA: “Nitelikli insan gücü gastronomiye yön verecek”
MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ise atölyenin kentin gastronomik potansiyelini ortaya çıkaracak nitelikli bireyler yetiştirmede önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Destekleriyle kurulan bu atölyenin, Düzce’nin gastronomi turizmine katkı sunması bekleniyor.
(Haber Merkezi)