1. Haberler
  2. Genel
  3. Kastamonu Taşköprü’de Ata Tohumuyla Sarımsak Üretiyor

Kastamonu Taşköprü’de Ata Tohumuyla Sarımsak Üretiyor

kastamonu taskoprude ata tohumuyla sarimsak uretiyor 3dIzRzpO.jpg

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde ata tohumuna sahip çıkan sarımsak üreticisi Hasan Kayıkcı, 30 yıldır aynı tohumu kullanarak üretim yapıyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye’de coğrafi işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağı, bu yıl bölgede yaklaşık 28 bin dekar alanda yetiştiriliyor. “Beyaz altın” olarak adlandırılan sarımsağın hasadı devam ediyor.

Karşı köyünde tarım yapan Hasan Kayıkcı, 15 dekar alanda sarımsak üretimi gerçekleştiriyor. Kayıkcı, ailece tarlada çalıştıklarını ve yıllardır sarımsak dışında başka bir ürün yetiştirmediklerini belirtti. Taşköprü sarımsağının, Çin sarımsağıyla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Kayıkcı, “Ayrı bir tadı, aroması ve lezzeti vardır. Dişi, pembe ve kırmızı, acı ve sert olur,” dedi.

Kayıkcı, “İçerisindeki selenyum miktarı Taşköprü’ye özgüdür, başka yerde bulunmaz. Taşköprü sarımsağına, ‘beyaz altın’ deriz, çünkü dışının rengi bembeyazdır. Renk, kalite ve aroma olarak hiçbir sarımsak Taşköprü sarımsağını tutmuyor,” ifadelerini kullandı. Askere döndükten sonra ata tohumunu kullanmaya başladığını söyleyen Kayıkcı, 1995 yılında buradan tohum aldığını ve 30 yıldır hiç değiştirmeden ektiğini belirtti. “Bu tohumu kaybetmemek için uğraşıyoruz. Oğluma da ‘Bu tohumu ekmeye devam et’ diyorum. Bizim gerçek sarımsağımız budur,” dedi.

Taşköprü sarımsağının raf ömrünün uzun olduğunu ifade eden Kayıkcı, “Bu sarımsak 10-11 ay hiç bozulmadan saklanır. Diğer sarımsaklar 2-3 ayda çürür gider. Bizim sarımsağımızın 11 ay dayanma özelliği vardır,” şeklinde konuştu.

Hasan Kayıkcı’nın eşi Mediha Kayıkcı, sarımsağın ekiminden hasadına kadar kadınların her aşamasında aktif rol oynadığını belirterek, “Kadınlarımızın emeği çoktur bu işte. Mart ayından hasada kadar hemen hemen her işini kadın yapar. Biz ata tohumu ekiyoruz,” dedi.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu Taşköprü’de Ata Tohumuyla Sarımsak Üretiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip