Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 12 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen coğrafi işaretli siyez buğdayının hasadına başlandı.
İhsangazi’de yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen siyez buğdayı, hem iç hem de dış pazarda ham ve işlenmiş ürün olarak ilgi görüyor.
Bölgede “kabulca” veya “kaplıca” olarak da adlandırılan siyez buğdayının yaklaşık yüzde 70’i bulgur olarak değerlendirilirken, geri kalan kısmı un ve yem üretiminde kullanılıyor. İlaçsız ve gübresiz yetişebilen bu nadir tahıl, buğdayın atası olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda yurt dışından da yoğun bir talep almaktadır.
Siyez buğdayının hasadı biçerdöverler ile gerçekleştiriliyor. Özellikle yerli ve organik tarıma ilgi duyan tüketiciler, bu ürünü tercih ediyor. Üretici çiftçiler, 2025 yılı rekoltesinden memnun olduklarını ifade ediyor. Siyez üretimi yapan çiftçi Sabahattin Ciğerci, “Siyez hasadına başladık. İnşallah bu yıl bereketli ve verimli geçer. Hasadın ardından ürünümüzü işleyerek tüm Türkiye’ye satışını gerçekleştireceğiz” dedi.
Bir diğer üretici Yasin Ciğerci ise, “Allah nasip etti, bugün siyez buğdayımızın hasadını yapıyoruz. Bu yıl verimli bir sezon oldu. Geçtiğimiz yıl ekim ayında buğdayımızı toprakla buluşturduk. Süreç içinde büyümesini düzenli olarak takip ettik. Olgunlaşmasının ardından şimdi hasadını yapıyoruz. Taş değirmende işleyip katma değerli ürünlere dönüştürecek ve Türkiye’nin dört bir yanına göndereceğiz” şeklinde konuştu.
Ciğerci, “Siyez, çiftçiler için çok değerli çünkü 12 bin yıllık geçmişiyle bugüne kadar genetiği bozulmadan ulaşmış bir ata tohumu. Bizler de İhsangazi’de bu geleneği sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)