Samsun’un Havza ilçesinde kadınlar, kuşburnu marmeladı ve salça gibi geleneksel kışlık gıdaları imece usulüyle hazırlıyor.
Samsun’un Havza ilçesinde kış hazırlıkları sürüyor. Kadınlar, kuşburnu marmeladı yaparak geleneksel kış hazırlıklarına devam ediyor. Kış için salçalarını hazırlayan Havzalı kadınlar, bölgede yetişen ve C vitamini deposu olarak bilinen kuşburnunu marmelat yaparak hazırlıklarını sürdürüyor.
Pazarlarda 1000 ile 1350 lira arasında satılan kuşburnuları, kadınlar tarafından evde temizlendikten sonra kaynatılıyor. Daha sonra makinadan geçirilerek püre haline getirilen kuşburnuna şeker ilave edilip bir süre daha kaynatılarak kavanozlara dolduruluyor.
Kuşburnu marmeladı yapan Nurşen Ergin, kaynattıkları kuşburnusunu sıcak şekilde kavanozlara koyup, kışın tükettiklerini belirtti. Ergin, “Makinede çektirdiğim kuşburnuna ölçeğine 7 kilo şeker ilave ederek yaklaşık 3 saat daha kaynattıktan sonra şişeliyoruz. Bir ölçek (yaklaşık 11 kilo) kuşburnundan yaklaşık bir kiloluk 21 şişe marmelat çıkıyor.” dedi.
Kışlık hazırlıkları hakkında bilgi veren Leyla Şimşek, menemen, konserve ve salça yaptıklarını, ayrıca pancar pekmezini de yapacaklarını ifade etti. Şimşek, “Kendi yaptığımız bereketli oluyor. Az az çarşıdan almaktansa her zaman elimizin altında oluyor. Ayrıca kendi ellerimizle hazırladığımız temiz oluyor ve çocuklarımıza bu ürünleri güven içinde yediriyoruz. Pazarda bu tür ürünler pahalı.” şeklinde konuştu.
(AA)