TABAKHANE’DE YANGIN TATBİKATI

featured

tatbikat-ana-tabakaneGerede Tabakhaneler Bölgesi’nde 6. Sokakta faaliyet gösteren deri fabrikasında çalışanlara yangın söndürme tatbikatı yaptırıldı.

Deri Fabrikası çalışanları olası yangınlarda ilk müdahaleyi yapabilmesi, acil durumlara hazırlıklı olabilmesi ve acil durum ekiplerinin birbirleriyle işbirliği yapabilmeleri amacıyla yangın tatbikatı ve yangın söndürme eğitimi Hasan Seçen tarafından düzenlendi.

Yangın söndürme cihazlarının kullanım şekilleri, yangına nasıl müdahale edileceği ve yangın türleri uygulamalı olarak gösterildi. Eğitimci Hasan Seçen tatbikat öncesi katılımcılara, yeterli ısıya ulaşan bütün nesneler yanabileceği için her an hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Seçen, ısı oksijen ve yanıcı maddeden birisini saf dışı bırakarak yangının durdurabileceğini kaydetti. Yangın türlerinden bahseden Seçen şöyle devam etti: “A sınıfı katı yangınlar, yani arkasında kül bırakan tüm yangınlar bu sınıfa giriyor. Bunlar; odun, bez, tahta, ottur, bunlar yangınların yanma ısısı yüksek, kolay kolay yanmazlar yandıklarında ise bünyelerindeki ısıyı vermezler, yani tekrar yanma ihtimalleri de var. O yüzden A sınıfı yangınlarda söndürme işleminden sonra mutlaka soğutma işlemi yapılması gerekiyor, soğutma işlemi de yanan nesneyi dağıtıp tekrar ikinci bir müdahale demektir. B sınıfı yangınlar ise sıvı yangınlar olup; petrol, mazot ve tiner gibi maddelerdir ki bu maddelerin yanma ısıları düşük ve çok hızlı yanarak parlayıp büyürler. Bu tür yangınlarda dikkat etmemiz gereken kesinlikle düşük ısıda alev alabildikleri için bu tür maddelerin yanında sigara çakmak gibi şeyler kullanmıyoruz. C sınıfı gaz yangınları ise, doğal ve metan gazlarını içeriyor, bunlarda patlayarak büyür, bulunduğu ortamda yüzde 8’e ulaştığı zaman patlar ve çok tehlikelidir. D sınıfı da hafif metal yangınlarıdır. Magnezyum, alüminyum gibi yangınlardır, onların söndürücüleri de farklıdır, elektrik kontaklı yangınlarında elektriği kesiyorsunuz. Gaz yangınlarında ve sıvı yangınlarında akışları kesiyorsunuz. F sınıfı kızgın yağ yangınları ise fabrikalarda kullanılan madeni ve evlerde kullanılan bitkisel yağlar giriyor” dedi.

Hangi tarz yangınlarda nasıl müdahale edilir

Yangınlarda her söndürücü ile her yangının söndürülemeyeceğini söyleyen Seçen, ‘’Suyun kullanıldığı tek yangın türü, A sınıfı katı yangınlardır. Diğer yangın türlerinde su tehlikeli yada ölümcül olabilir. Yangınlara karşı silahlarınız söndürücülerdir. Bunlar içinde iki tane madde var. Biri söndürücü maddeler, diğeri ise yangını dışarıya atmaya yarayan basınçtır. Basınçları saatinden kontrol edebilirsiniz, sürekli yeşil konumda olmak durumundadır, yeşilde değilse çalışmayacaktır. Yangını haber aldıktan sonra tüpü 5 metreye kadar taşıyın eğer tüpü açıp da gidersek boşaltarak gideceği için 6 ila 9 dakika arasında olan ömrü azalacaktır, tüpü alttan tutuyorsunuz pim boşta kalıyor’’ diye konuştu. Eğitim sonunda katılımcılara uygulamalı tatbikat yaptırdı.

tatbikat-ana-tabakane

tatbikat-tabakhane1

tabikat-2-tabakane

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TABAKHANE’DE YANGIN TATBİKATI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir