Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk kez düzenlenecek “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğrenci Çalıştayları”, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla yarın Ankara’da gerçekleştirilecek.
MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, çalıştay, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin eğitim öğretim süreçleri ve öğrencilere katkılarını değerlendirmek, öğrencilerin görüş ve önerilerini almak, eğitim öğretim süreçlerine aktif katılımlarını desteklemek amacıyla düzenleniyor.
Çalıştaya, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulandığı ortaokul 5. sınıf, lise hazırlık ve lise 9. sınıf öğrencileri katılacak. Farklı okul türlerinden 150’den fazla öğrencinin yer alacağı bu etkinlikte, öğrenciler Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin görüşlerini paylaşacak. Çalıştayda, yuvarlak masa toplantılarında bir araya gelen öğrencilerin her masasında, müfredat hazırlık sürecinde görev almış bir komisyon başkanı, zümre öğretmenleri ve bir raportör bulunacak.
Açık Uçlu Sorular ile Katılım Artırılacak
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğrenci Çalıştayları”nda öğretmenler, beceri temelli müfredatın öğrenme süreçlerine katkılarını belirlemek amacıyla öğrencilere açık uçlu sorular yöneltecek. Öğrencilerin öğrenme süreçlerinde yaşadığı sorunlar ve derslere özgü görüşleri de bu çalıştayda gündeme getirilecek. Ayrıca, öğrenciler yeni müfredat hakkında kompozisyon yazacak ve beyin fırtınası yaparak değerlendirme raporu hazırlayacak. Böylece müfredatın izleme süreçlerine aktif katılım sağlanacak.
Ankara’daki ilk çalıştayın ardından İstanbul, Erzurum, Diyarbakır, Trabzon, İzmir ve Antalya’da da “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğrenci Çalıştayları” düzenlenecek.
Öğrenci Kurulu, Bakan Tekin ile Buluşacak
Çalıştay kapsamında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin ortaya çıkan tespit, öneri ve taleplerin değerlendirilmesine katkı sunması amacıyla öğrencilerden bir kurul oluşturulacak. 7 bölge ve 15 ilden 25 öğrencinin yer alacağı danışma kurulu, çalıştayda elde edilen çıktıları, çalıştaya ilişkin görüş ve önerilerini Bakan Tekin ile bir araya gelerek paylaşacak. Bu değerlendirmeler daha sonra Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni hazırlayan birimlere iletilecek.
Karar Alma Süreçleri Güçlenecek
Öğrencilerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin görüş ve önerilerinin yer aldığı raporlar, incelenerek değerlendirilecek. Öğretim programlarının etkililiğini ölçmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla dört ayrı birim üzerinden İzleme ve Değerlendirme Sistemleri hayata geçiren Bakanlık, öğrenci çalıştayları ile eğitimin ana bileşeni olan öğrencilerin de katkısıyla yeni müfredata ilişkin verilerin daha sistematik ve etkin bir şekilde toplanmasını hedefliyor.
(Haber Merkezi)