Yargıtay, çevrim içi ilanda başkasına ait telefon numarasını paylaşan sanığa verilen 10 aylık hapis cezasını onadı.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, çevrim içi bir alışveriş sitesinde yayımlanan ilanda, başka bir kişiye ait telefon numarasına yer veren sanık hakkında verilen 10 aylık hapis cezasını hukuka uygun bularak onadı.
Satış İlanına Başkasının Numarasını Yazdı
İzmir’de yaşayan bir kişi, bir tablet bilgisayarı satmak amacıyla çevrim içi ticaret platformunda ilan yayımladı. İletişim bilgisi olarak kendi cep telefonu numarasının yanı sıra, bir iş yerine ait sabit hattı da ilanda paylaştı.
İlandaki numaralar üzerinden satıcıya ulaşmak isteyen vatandaşlar, ürünün bedelini banka hesabına göndermelerine rağmen karşı tarafla iletişim kuramayınca ilanda yer alan sabit hattı aramaya başladı. Yaklaşık bir hafta boyunca birçok kişi tarafından aranan iş yeri sahibi, durumu fark ederek şikayette bulundu.
Mahkemeden 10 Ay Hapis Cezası
Şikayet üzerine başlatılan soruşturma sonucunda sanık hakkında Tire 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Sanık, savunmasında ilanda yer alan sabit hat numarasını, geçmişte çalıştığı iş yerine ait olduğunu zannederek yanlışlıkla eklediğini ve kastı olmadığını belirtti.
Ancak mahkeme, sanığın 2012 yılında açtığı çevrim içi ticaret hesabında, uzun zaman geçmesine rağmen bu yanlışı fark etmemesinin hayatın olağan akışına uymadığını ifade etti. Mahkeme, sanığı “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı.
Yerel mahkeme kararına yapılan itiraz sonrasında dosya, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin incelemesine sunuldu. Yüksek mahkeme, sanığın eylemini hukuka aykırı bularak mahkumiyet kararını onadı.
Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:
“Katılanın kullanımında olan kişisel veri niteliğindeki telefon numarasını, hukuka aykırı olduğunda tereddüt bulunmayan bir yöntemle internet sitesinde yayımlayan sanığın eyleminde, genel kastla işlenen verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçunun yasal unsurları oluşmuştur.”
(AA)