Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, küresel iklim değişikliğinin mevsimlerin kaymasına neden olarak polen mevsimini de etkilediğini açıkladı.
Polen Alerjisi Nedir?
Özsarı, polen alerjisinin, bitkiler, yabani otlar ve ağaçların ürettiği polenlere karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepki olduğunu belirtti. Bu alerjinin hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtilere yol açtığını ifade etti.
Alerjinin Genetik Yönü
Alerjinin aynı zamanda genetik bir hastalık olduğunu söyleyen Özsarı, “Alerjik rinit, alerjik sinüzit ve astım. Bunlar çoğunlukla birlikte görülen hastalıklar. Genetik yatkınlık var olduğundan alerjilerin özellikle anne tarafından geçtiğini biliyoruz.” dedi.
Polen Alerjisinde Mevsimsel Değişiklikler
Doç. Dr. Özsarı, polen alerjisinin genellikle bahar aylarında, özellikle mart-nisan döneminde daha sık görüldüğünü belirtti. Ancak iklim değişikliği nedeniyle bu dönemin mayıs-haziran aylarına doğru kaydığını söyledi:
“Polen alerjisini, bahar mevsiminin geldiği aylarda daha sık görüyoruz, özellikle mart-nisan aylarında. İklim değişikliği olduğu için -haziran ayında hala kırkikindi yağmurları görülüyor- mart-nisandan biraz daha mayıs-hazirana doğru kaydı.”
Alerjinin bitki ve ağaç polenlerinin çıkış zamanına bağlı olduğunu ve daha çok ilkbahar ve yaz aylarında görülme eğiliminde olduğunu vurguladı.
Polen Alerjisinden Korunma Yolları
Özsarı, polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti. Dışarıda olunması halinde ise koruyucu güneş gözlüğü ve maske kullanılması önerildi. Ayrıca evlerin sabah değil, güneşin doğduğu saatlerde havalandırılması, yatak odasında peluş oyuncak, battaniye ve benzeri eşyaların bulundurulmaması gerektiğini ifade etti.
Alerji ile Grip Arasındaki Farklar
Polen alerjisinin belirtileri ile grip arasındaki farklara da dikkat çeken Özsarı, şöyle dedi:
“Alerjide gözlerde sulanma, yanma, burun akıntısı gibi şikayetler, kulakta dolgunluk ve kaşıntı ön plandayken, enfeksiyon hastalıklarda daha çok sarı yeşil renkte balgamın, öksürüğün daha yoğun olduğunu görüyoruz.”
Alerji İlaçlarının Kullanımı
Alerji tedavisiyle ilgili de bilgi veren Özsarı, “Alerji ilaçları düzenli kullanıldığında bağımlılık yapmaz. Halk arasında ‘fıs fıs’ dediğimiz ilaçların bağımlılık yapacak potansiyeli yok, tam tersine alınmazsa daha büyük sıkıntılara sebep olabilir. Mutlaka alerjimizin olduğunu bildiğimiz zamanlarda ilaçlarımızı almamız lazım.” ifadelerini kullandı.
(Haber: Kemal Akın)