TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) 2021 ve 2022 yıllarına ait hesapları görüşüldü. Görüşmelerde TKİ’nin Türkiye genelindeki faaliyetleri ele alınırken, Bolu’daki enerji üretimi de dikkat çekti.
Bolu ilinde bulunan Göynük Termik Santrali’nin üretim kapasitesine de değinen Çiftçi, bu santralden yılda ortalama 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretildiğini bildirdi. Bu üretim, hem bölgesel enerji arzına katkı sağlıyor hem de Bolu’nun enerji sektöründeki stratejik konumunu güçlendiriyor.
TKİ Genel Müdürü Abdullah Çiftçi, kurumun 2,6 milyar lira sermayeye sahip olduğunu belirterek, 20 bini aşkın kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti. Çiftçi, Türkiye’nin 20,53 milyar tonluk linyit rezervinin yaklaşık yüzde 12’sinin TKİ bünyesinde olduğunu vurguladı.
2003 yılından bu yana ihtiyaç sahibi ailelere yaklaşık 38 milyon ton kömür dağıtıldığını belirten Çiftçi, ayrıca 2020’den itibaren ülke genelinde 81 ilde 20 bini aşkın kurum ve okulun ısınma amaçlı kömür ihtiyacının TKİ tarafından karşılandığını söyledi. Bu süreçte yerli kömür kullanımının artırılarak cari açığın azaltılmasına katkı sağlandığını kaydetti.
Enerji üretiminde önemli bir konumda bulunan TKİ, ürettiği kömürün yaklaşık yüzde 70’ini termik santrallere yönlendiriyor. Bu çerçevede, kurum sahalarını özel sektör yatırımlarına açarak elektrik üretimine destek sağlamayı hedefliyor.
Şırnak Silopi ve Manisa Soma’da bulunan termik santrallerin üretim verilerine de yer veren Çiftçi, Şırnak’tan yılda yaklaşık 2,5 milyar kilovatsaat, Soma’dan ise ortalama 3,3 milyar kilovatsaat elektrik üretildiğini aktardı. Ayrıca Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Projesi kapsamında yıllık 9 milyar kilovatsaatlik üretim hedeflendiği ifade edildi.
Bitümlü şeyl sahalarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte çalışmalar yürütüldüğünü belirten Çiftçi, şu ana kadar toplam 36 bin 276 metre sondaj yapıldığını ve bu alanda işletme ruhsatına geçildiğini söyledi.
Çevre duyarlılığına da dikkat çeken Çiftçi, düşük kalorili kömürlerin verimli kullanılması için temiz kömür teknolojilerine yöneldiklerini ve çeşitli AR-GE projeleri geliştirdiklerini dile getirdi. Ayrıca 1991’den bu yana 6 bin 225 hektar alanda 12 milyondan fazla ağaç dikildiğini ve her yıl en az 250 bin fidan dikimi hedeflendiğini açıkladı.
TKİ, güneş enerjisi yatırımlarını da sürdürüyor. Bazı işletmelerde GES projeleri hayata geçirilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı ile MTA arasında çeşitli iş birliği protokolleri imzalandı.
Komisyondaki görüşmelerin ardından TKİ’nin 2021 ve 2022 yılı hesapları ibra edildi.
(Haber: Meral Bınar)