Bolu’nun Medarı İftiharı Kaldırık Dolması Nasıl Yapılır? Önemli İpuçları!

Kaldırık dolması

Bolu Mengen’in Eşsiz Lezzeti: Kaldırık Dolması Tarifi!

Bolu’nun Mengen ilçesinde halk arasında sıkça tüketilen kaldırık dolmasının nasıl yapıldığına dair püf noktalarını Gerede Medya Takip olarak sizlere sunuyoruz. Bu özgün yemek, ormanlardan toplanan kaldırık yaprağı ile hazırlanıyor ve Bolu’nun en seçkin lezzetleri arasında gösteriliyor.

Kaldırık Yaprağı ve Önemi

Kaldırık yaprağı, Bolu’nun ormanlık bölgelerinde doğal olarak yetişir. Ekim ve Kasım aylarında taze olarak Mengen pazarlarında satışa sunulur. Bazı doğa severler, bu eşsiz yaprağın fidelerini alıp bahçelerinde yetiştiriyor. Kış aylarında tüketim için kaldırık yaprağını kurutma yöntemi ile muhafaza edenler de oldukça fazla.

Bolu Mengen ve Kaldırık Dolması

Bolu, özellikle Mengen ilçesi, Türkiye genelinde aşçılık sanatıyla ünlüdür. Osmanlı döneminde saraya aşçı yetiştiren Mengen, bu geleneğini sürdürüyor. Kaldırık dolması da bu eşsiz mutfak kültürünün en önemli parçalarından biri. Ziyaretçiler, Mengen’in eşsiz kaldırık dolmasının lezzetini tatmak için kilometrelerce yol kat ediyor.

Kaldırık Dolması Tarifi

Malzemeler

  • Yarım kilo taze kaldırık
  • Yarım kilo un
  • 1 kuru soğan
  • Yeteri kadar süt
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 tutam karbonat
  • Tuz
  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt

Yapılışı

  1. Kaldırıkları geniş bir tencerede kaynamış suda haşlayın.
  2. Haşlanan kaldırıkları soğuk suya alarak şok yapın.
  3. Dolma harcı için; un, süt, yumurta ve suyu karıştırarak kıvamlı bir iç hazırlayın.
  4. Kaldırıkları bu içle doldurarak sarın.
  5. Bir tavada yağ ve soğanı pembeleşene kadar kavurun, salçayı ekleyin.
  6. Dolmaları bu sosla birlikte pişirin.
  7. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, sıcak dolmanın üzerine gezdirerek servis edin.
2
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bolu’nun Medarı İftiharı Kaldırık Dolması Nasıl Yapılır? Önemli İpuçları!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir