Gerede Belediyesinden 4 Yıllık Protokol

featured

Gerede Belediyesi ile Türk Standartları Enstitüsü arasında 4 yıl için asansör protokolü imzalandı.

Gerede Belediyesi ile A Tipi Muayene Kuruluşu olan Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E) arasında, 2014 yılından beridir devam eden asansör protokolü, asansör yönetmeliklerindeki değişiklikler de kapsama alınarak 4 (dört) yıl için yenilendi.

Gerede Belediye Başkanlığı tarafından açıklanan protokol metninde şu ifadeler yer aldı:

Yapılan protokol kapsamında, A Tipi Muayene Kuruluşu Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E) tarafından, Asansör Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen asansörlerin ve Asansör Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden önce monte edilmiş olan ve halen faal durumda bulunan mevcut asansörlerin, güvenli ve işletme yönünden uygun çalışıp çalışmadığına dair yılda bir defa periyodik kontrolleri yapılacaktır. Periyodik kontrol bütün asansörler için zorunlu olup, yılda bir defaya mahsus olmak üzere, binada ya da yapıda asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için asansörün bakımını, periyodik kontrolünü ve onarımını yaptırmaktan sorumlu bina sorumlusunun, Belediye’ye ya da doğrudan Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E) ’ye müracaatı ile Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E) tarafından yapılacaktır. Periyodik kontrol öncesinde, her asansöre A tipi muayene kuruluşu tarafından asansör kimlik numarası verilecek ve alüminyum esaslı yapıştırma etiket şeklinde hazırlanarak, asansörün periyodik kontrolünde, asansör kabininin içerisinde kolayca sökülmeyecek şekilde iliştirilecektir.

YENİ ASANSÖRLERİN DURUMU

Yeni asansörler, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla otuz gün içerisinde asansör monte eden tarafından bir defaya mahsus olmak üzere gerekli belgeler ile birlikte Belediye’ye tescil ettirilecektir. Tescil aşamasından önce, asansör yaptırıcısı tarafından ilk periyodik kontrolün yaptırılması ve yeşil bilgi etiketi iliştirilmesi zorunludur.

MEVCUT ASANSÖRLERİN DURUMU

Mevcut asansörlerin de yönetmeliğe uygun olarak, Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E)  tarafından tespitinin yapılması, periyodik kontrol raporu ile yeşil bilgi etiketi almış olması ve Belediye’ye tescil ettirilmesi zorunludur.

BİNA SORUMLUSU KİMDİR  VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

Bina sorumlusu: Asansörün güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını (ayda bir kez), periyodik kontrolünü (yılda bir kez) ve onarımını yaptırmaktan sorumlu olan, binada/yapıda kat maliklerinin kendi aralarında seçeceği veya dışarıdan yetki vereceği kişiyi veya kat malikini veya maliklerini veya kamu binalarında/yapılarında sorumlu yetkiliyi veya ticari/hizmet amaçlı yapılarda sorumlu yetkiliyi, ifade eder.

Bina sorumluları, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden ve aynı zamanda engellilerin erişe bilirliği için asansörün sürekli olarak çalıştırılmasından sorumludurlar.

PERİYODİK KONTROL ÜCRETİ

Gerede Belediyesi ile Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E) arasında imzalanan protokolde, periyodik kontrol ücretleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen Taban fiyatlara göre belirlenmiş olup, 2024 yılı yıllık kontrol hizmet bedeli; 0-5 durak için : 1,981.32-TL, 6-10 durak için : 2,242.68 -TL olarak tahsil edilecektir. Tespit edilen uygunsuzluk sonrası yapılan ilk takip kontrolleri için ücret alınmayacak olup, ikinci ve daha sonraki takip kontrolleri için yıllık kontrol hizmet bedelleri tahsil edilecektir.

PERİYODİK KONTROL SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Periyodik kontrol sonuçları kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta   değerlendirilmektedir. Kusursuz olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından YEŞİL renkli bilgi etiketi,

Hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından MAVİ renkli bilgi etiketi, Kusurlu olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından SARI renkli bilgi etiketi, Güvensiz olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından KIRMIZI renkli bilgi etiketi iliştirilmektedir.

KIRMIZI renkli bilgi etiketi iliştirilen ve GÜVENSİZ olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla 60 gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare (Belediye) tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi suretiyle hizmetten men edilir.

Güvensiz olarak tanımlanan asansörün belirtilen süre içerisinde güvenli hale getirilmeden kullandırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.

SARI renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansördeki uygunsuzlukların en fazla 120 gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, Belediye tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.

MAVİ renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde belirlenen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar (1 Yıla kadar) giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır.

CEZA HÜKÜMLERİ

Bu Yönetmeliğe aykırı hareket eden asansör monte eden veya onun yetkili servisine, A tipi muayene kuruluşuna ve bina sorumlusuna veya kat maliklerine 10/6/1930 tarihli ve 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır.”

(Haber: Meral Bınar)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gerede Belediyesinden 4 Yıllık Protokol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir