1. Haberler
  2. Güncel
  3. Gerede’nin Macar Kökenli Aileleri: Mehmet Erul’un Anlatımıyla Tarihe Yolculuk

Gerede’nin Macar Kökenli Aileleri: Mehmet Erul’un Anlatımıyla Tarihe Yolculuk

Gerede’nin Macar Kökenli Aileleri Mehmet Erul’un Anlatımıyla Tarihe Yolculuk

Gerede’de bulunan Macarlar Köyü ve Sofular Köyü, Macar kökenli ailelerin tarihine ışık tutuyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan köşe yazarımız Mehmet Erul, bizimle önemli bilgiler paylaştı.

Osmanlı Döneminde Artan İlişkiler

Erul, Osmanlı topraklarına sığınan Macarlar hakkında “Osmanlı Devleti’nin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Macaristan’ın fethi ile Macarlar üzerindeki hakimiyet ve ilişkiler artmıştır. 1600’lü yıllardan itibaren bazı Macarlar, Osmanlı topraklarına gelerek yerleşmiştir. Bazı Macar aileler ise siyasi ilişkilerden dolayı Osmanlı’ya mülteci olarak sığınmış, Osmanlı Devleti ise Marmara, Batı Karadeniz ve Antalya civarına Macarları yerleştirdiği düşünülmektedir,” dedi.

Timur’dan Kaçan Macarlar

Erul, Macar tarihçilerin öne sürdüğü bir bilgiyi de aktararak, “Hatta Timur’dan kaçan bazı Macarların Gebze civarına yerleştiğini, Macar tarihçiler iddia etmektedir. Gebze isminin Macar kökenli olduğunu, Osmanlı topraklarına gelen Macar gruplar ise çoğunlukla İslamiyeti benimseyerek Müslüman olmuşlardır,” ifadelerini kullandı.

Gerede’de Macarlar Köyü Araştırmaları

Mehmet Erul, Macarlar Köyü üzerinden yapılan araştırmalar hakkında “Gerede’de ise Macarlar Köyü üzerinde de araştırmalar yapılmış, köyün ismi hakkındaki rivayetler araştırılmıştır. Rivayete göre Macaristan’da baş gösteren savaştan kaçan İbrahimov, Osmanov ve Bayramov isimli üç kardeş Osmanlı Devleti’ne sığınmıştır. Osmanlı Devleti tarafından Gerede’deki Macarlar Köyü’ne yerleştirildiği Macarlar ise bu bilgileri araştırmış lakin bilimsel bir dayanak bulamamışlardır. Lakin rivayeti de benimsemişler, köyü ziyaret etmişlerdir. Yeni bilgiler ortaya çıktığında köy hakkında daha geniş bilgilere sahip olabiliriz,” dedi.

Sofular Köyü’nde Macar İzleri

Erul, “Sofular Köyü’nde ise Osmanlı kayıt defterlerinde (1684−1686) yıllarında Macaroğlu sülalelerine rastlanması, yine 1840 yılı kayıtlarında aynı köyde Macaroğlu lakaplarına rastlanması, Sofular Köyü’nden bazı ailelerin Macar kökenli olabileceğini belirtmişlerdir,” şeklinde konuştu.

Mehmet Erul, konuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü belirterek, ilerleyen dönemlerde ortaya çıkacak yeni belgelerle bu köylerin tarihine dair daha net bilgilere ulaşılabileceğini söyledi.

(Haber: Kemal Akın)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gerede’nin Macar Kökenli Aileleri: Mehmet Erul’un Anlatımıyla Tarihe Yolculuk
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip