Öğrencilere Gazetecilik Mesleği Tanıtıldı

Gerede'de Öğrencilere Gazetecilik Tanıtıldı

Gerede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Esentepe Ortaokulu’nun 7. Sınıf öğrencilerine eğitimde başarıyı artırma etkinlikleri kapsamında gazetecilik mesleği tanıtıldı.

GENÇLER GAZETECİLİĞE OLDUKÇA MERAKLI

Esentepe Ortaokulu’nun 7. Sınıf öğrencileri meslek tanıtım günleri kapsamında etkinliklerini ‘gazetecilik’ mesleğini tanıyarak yerinde eğitimle geçirdi. Rehber Öğretmeni Gülsüm Yaman ve Türkçe Öğretmeni Pınar Çoban gözetimindeki öğrenciler Çığrılı Medya Grup bünyesinde günlük yayın yapan Gerede Medyatakip Gazetesi’nin konuğu oldu.

Gerede Medyatakip Gazetesi yetkilisi Mehmet Çığrılı tarafından konuk edilen öğrencilere gazetecilik mesleği aktarıldı. Tanıtımda öğrencilere konuşan Çığrılı, gazeteciliğin tarihsel süreci, yeni medya ve mesleki tecrübeleriyle ilgili öğrencileri bilgilendirdi.

“MOTİVE ETMEK MUTLULUK VERİCİ”

Çığrılı, gazetecilik mesleğinin güzel ve zor yanlarını, kamu düzenine olan katkılarını, yönetenler ile yönetilenler arasında bir köprü görevi gördüklerini, yazılı, görsel ve işitsel basının özelliklerini anlatarak, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Ayrıca öğrenciler ile birlikte olmak, onlara gazetecilik mesleğini anlatmak ve onları motive etmenin kendisi için mutluluk verici olduğunu belirterek, eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkı sunabilmenin heyecanı içerisinde olduğunu ifade etti.

“GAZETECİ İLKELERE UYMALIDIR”

Çığrılı, yerel basın ile ilgili bilgiler vererek haberin hazırlanmasından yayımlanmasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunarak şunları ifade etti: “Gazeteci, basın meslek ve ilkelerine uymak zorundadır. Haber özellikle yeni ortaya çıkan bir olayın, uzman ellerden kamuoyuna yansıtılmasıdır. Kamuoyuna doğru ve gerçek biçimde yansıtılması gereken haber, toplumsal bir işleve sahiptir. Bu özelliğinden ötürü haberin doğru ve gerçek bilgiye dayanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Biz gazeteciler, bunları kavrayarak yazdığımız haberin, genelini ilgilendirmesini ya da geneli ilgilendirecek bir özel durumun öne çıkarılmasını, toplumda merak uyandırmasını da göz önünde bulundururuz. Haber metni, ilk paragraftan itibaren okuyanı etkilemeli ve bu ilk paragraf haberin içeriğini yansıtmalıdır. Bunun da sağlanabilmesinin tek yolu haberlerde iyi bilinmesi gereken 5N-1K kuralıdır. Bunlar ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl 5-N’dir. 1 K de, ‘kim’ soruları kuralına uymaktır. Bu kurala uyulan haberlerin, temel unsurlar gözetilerek, mümkün olduğunca kısa ve öz yazılması da göz önünde bulundurulmalıdır” şeklinde konuştu.

TEŞEKKÜR

Sıcak bir sohbet havasında geçen tanıtımda, öğrencilere gazetecilik hakkında çeşitli bilgiler veren Çığrılı, gazeteciliğin halkın taleplerini kamuoyuna duyuran ve yaşanan olayları topluma bildiren bir meslek olduğunu ifade etti. Tanıtım sonunda öğretmenler, gazetecilik mesleği hakkında öğrencileri bilgilendiren Gazeteci Mehmet Çığrılı’ya teşekkür etti.

(Haber Merkezi)

3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Öğrencilere Gazetecilik Mesleği Tanıtıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir